BiH

Posjeta najvišeg vojnog tijela NATO-a BiH: Stabilnost zapadnog Balkana strateški interes

Off 46
Posjeta predstavnika Vojnog komiteta NATO-a upućuje na to da je strateški interes Alijanse za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana, ocijenili su danas u Sarajevu predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i NATO saveza.

Iz državnog ministarstva odbrane naveli su da je cilj posjete bio upoznavanje o napretku Bosne i Hercegovine u NATO integracionom procesu u oblasti odbrane, zatim s procesom reforme odbrambenog sektora posebno u vezi s ispunjavanjem  uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savezu (MAP), te s planom provođenja Pregleda odbrane i modernizacije Oružanih snaga BiH.

“Ovo je prvi put da u ovom formatu i na ovom nivou Vojni komitet, kao najviše vojno tijelo NATO-a, posjećuje BiH”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Državna ministrica odbrane Marina Pendeš naglasila je čvrste stavove, sadržane u dokumentima Bezbjednosna politika BiH, Odbrambena politika BiH, Pravci i ciljevi spoljne politike koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH i Zakon o odbrani BiH, u kojima se navodi da su članstvo u NATO i Evropskoj uniji prepoznati kao primarni spoljnopolitički ciljevi.

U tom smislu, naglasila je Pendeš, “neposredni koraci u ispunjenju navedenih strateških ciljeva su aktiviranje MAP-a i sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji”.

Sastanku su, osim ministrice odbrane, prisustvovali načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Petr Pavel.

Delegacija Vojnog komiteta NATO-a upoznata je i sa ostvarenim napretkom u Bosni i Hercegovini i konkretnim rezultatima u vezi s pitanjem registracije vojnih lokacija i realizacije Pregleda odbrane, navodi se saopštenju iz Ministarstva odbrane BiH.

Predstavnici Alijansinog Vojnog komiteta upoznali su se i sa misijom i zadacima Oružanih snaga BiH, gdje posebnu važnost ima njihov doprinos u misijama održavanja međunarodnog mira i bezbjednosti, angažman u operacijama pomoći civilnim vlastima u spašavanju ljudi i materijalnih dobara, operacijama deminiranja, međunarodnim vježbama, saradnji i partnerstvu s NATO-om, kao i s projektima bilateralne, regionalne i šire međunarodne odbrambene i bezbjednosne saradnje.

General Pavel izrazio je zadovoljstvo posjetom i prilikom da “iz prve ruke” vidi napredak koji je Bosna i Hercegovina učinila u sektoru odbrane, kao i doprinosu koji BiH pruža putem Misije podrške miru u Afganistanu.

Pavel je rekao, prenosi se u saopštenju, da NATO vidi budućnost regiona u evroatlantskoj saradnji i integraciji “za one koji to žele”.

On je ocijenio da je Bosna i Hercegovina vrijedan partner NATO-a na zapadnom Balkanu i da će i dalje biti posvećena održavanju mira i stabilnosti.

Delegacija Vojnog komiteta NATO-a tokom dana će obići i Operativnu komandu Oružanih snaga BiH, gdje će biti upoznata s aktivnostima Operativne komande i sposobnostima tima za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Predviđen je i razgovor s pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u operacijama podrške miru.

Related Posts