BiH

Policija bez upotrebe sile deblokirala saobraćaj – Borci jedino u Tuzli ne odustaju od blokade

Off 1433
Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su saobraćaj na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva, te magistralni put M17 kod Zenice nakon dogovora sa bivšim borcima, javili su reporteri BHRT-a. Deblokiran je saobraćaj i na Ivan-sedlu, te na raskrsnici u Karušama. Blokada  petlje Šićki Brod kod Tuzle i dalje traje.

Blokada puta, koju su organizirali bivši borci, trajala od jučer od 12 sati.

Saobraćaj na Vogošćanskoj petlji deblokiran je nakon mirnih razgovora sa bivšim borcima, bez upotrebe sile,  potvrdio je za BHRT komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

U programu Jutro za sve govorio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić. On je potvrdio da je policija u razgovoru sa bivšim borcima uspjela da deblokira saobraćajnicu.

“Analiziraćemo informacije do kojih smo došli i pratićemo situaciju”, rekao je Mulabdić bez navođenja drugih detalja.

Reporter BHRT-a iz Zenice javio je da nezadovoljni bivši borci više ne blokiraju saobraćaj ni na putu M17 kod Zenice, a razišli su se nakon dogovora sa policijom.

Saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo-Konjic, na prevoju Ivan sedlo ponovo je u funkciji nakon što su se borci, poslije razgovora sa policijom, odlučili skloniti sa ceste.

Deblokirana Vogošćanska petlja

Nakon 24 satne blokade raskrsnice magistralnih puteva M-4 Doboj Banja Luka i M-17 Doboj-Sarajevo u Karušama u Doboj Jugu, saobraćaj je od 10.50 minuta, nakon intervencije specijalne jedinice Federalnog i MUP-a ZDK, na ovim putnim pravcima ponovo uspostavljen.

Iako je bilo najava da će put ponovo biti blokiran do toga, tokom dana, nije došlo.

Na Šićkoj petlji ne odustaju od blokade

Protesti bivših boraca na petlji Šićki Brod kod Tuzle i dalje traju. Primjetno je veće prisustvo policije koja, uglavnom, vodi računa da ne dođe do bilo kakvih incidenata, te da blokada saobraćaja bude riješena usmjeravanjem vozača ka lokalnim putevima kroz okolna naselja.

Bivši borci ne namjeravaju prekinuti blokadu petlje niti odustaju od svojih zahtjeva. Očekuju da im se pridruži i lično obrati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rada Salko Bukvarević.

Policija za sada ne poduzima nikakve mjere na razbijanju blokade.

Mogućnost intervencije policije najavili predstavnici Vlade kasno sinoć

Mogućnost intervencije policije najavio je kasno sinoć premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić na vanrednoj konferenciji za medije.

“Ukoliko protivzakonita blokada bude nastavljena, a zabranjeno je onemogućavati kretanje građana i privredne aktivnosti, mi ćemo pozvati organe reda da građanima Federacije omoguće slobodu kretanja. Pozivamo ovu grupu da dođu u Vladu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti koje imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se ovo rješava”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Novalić: Neko Federaciju vodi u haos!

Novalić  je rekao da nakon 11 milijardi BAM koliko je potrošeno na boračku populaciju, Federacija BiH u finansijskom smislu više ne može izdržati.  Optužio je organizatore protesta, a ne zna ko su oni, da su postavili visoke zahtjeve kako ih, kaže, Federacija ne bi mogla izvršiti.

BORCI SU ZAPRIJETILI DA ĆE, UKOLIKO NE BUDE PRONAĐENO RJEŠENJE ZA NJIH, NA DAN NEZAVISNOSTI BIH BLOKIRATI MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO.

“To dovodi do haosa”, rekao je federalni premijer.

Premijer tvrdi da je njegova Vlada donijela Registar boračke populacije, što je bio jedan od zahtjeva boraca, pa i sada se taj razlog navodi kao povod za blokadu puteva.

“Registar boraca je usvojen. Oni traže da se javno objavi, ali to ne možemo zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka”, rekao je Novalić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić rekao je da će Vlada uputiti u proceduru zakon koji će ponuditi kvalitetno rješenje za ljude koji, kako je rekao,  blokiraju život u dobrom dijelu FBiH.

“Nadam se da će on proći oba doma Federalnog parlamenta i kada bude usvojen biće to jedno od kvalitetnijih rješenja”, rekao je Mušić.

Trenutno u Parlamentu FBiH nema niti jednog zakona o boračkoj populaciji o kome bi se moglo raspravljati, rekao je Mušić.

Patković: Utvrditi odgovornost onih koji blokiraju saobraćajnice

Predsjednik koordinacija boračkih organizacija ARBiH Šerif Patković upozorio je da problem boraca u Parlamentu Federacije  do sada nije mogao biti riješen, jer , kako tvrdi, postoji visok stepen politikanstva među poslanicima.

Patković je rekao kako treba utvrditi odgovornost onih koji cijeli dan blokiraju puteve, da trebaju pokazati boračke knjižice i utvrditi da li su uopće i koliko vremena proveli u ratu.

“Niko nema pravo da ruši državu”, rekao je Patković.

Učesnici konferencije za novinare u Vladi Federacije pozvali su nezadovoljne pripadnike boračke populacije na pregovore i na obustavljanje blokada širom Federacije. Uputili su apel i u ime djece koja su, kako je rečeno, praktično zarobljena u automobilima, u kilometarskim kolonama.

POGLEDAJTE PREGLED DOGAĐANJA PRIJE INTERVENCIJE POLICIJE

Sarajevo (01.13): Nema spremnosti za pregovore u Vladi FBiH

Grupa demobiliziranih boraca i dalje blokira Vogošćansku petlju. Ne pada im na pamet da se sastanu s bilo kim iz Vlade Federacije BiH. Kažu da su njihovi zahtjevi jasni, javio je reporter BHRT-a Dejan Petrović.

“Ako ministar Bukvarević želi, neka dođe”, rekli su borci.

Temperatura na mjestima blokade saobraćaja:

Ivan sedlo – 21

Sarajevo – 18

Zenica – 14

Tuzla -15

Na mjestu blokade nema ogrijeva. Ono što su građani iz okolnih kuća donijeli bivšim borcima je potrošeno. Blokada traje na – 18 stepeni.

Nema saobraćajnih gužvi, jer je noć, a i svi su obaviješteni o blokadi saobraćaja, pa izbjegavaju mjesta koja su blokirana, javlja reporter BHRT-a. Uz bivše borce nalazi se i nekoliko žena, uglavnom njihovih supruga. Do jutra se očekuje dolazak nove grupe bivših boraca iz Tuzle i Kaknja.

Zenica (01.15): Borci ne žele na pregovore u Sarajevo

Bivši borci iz Zenice nisu pristali da dođu na pregovore u Sarajevo. Odlučni su da ostanu na mjestu blokade puta i tu čekaju rješavanje svojih zahtijeva.

Velike su kolone vozila u svim pravcima, a propuštaju se vozila hitnih službi, bolesne osobe i majke sa djecom, javlja reporter BHRT-a Harun Bošnjak.

Tuzla (01.18): Nastavljamo blokadu!

Ne nazire se kraj protesta, kao ni agonije građana u Tuzli, javlja reporterka BHRT-a Mirela Bektić.

Borci su odlučni da nastave blokadu. Smatraju da je to jedini način na koji mogu ostvariti svoja prava.

Policija osigurava područje blokade.

Krizni štab u stalnom zasjedanju

I dalje zasjeda krizni štab koji razmatra šta učiniti. Nakon najave premijer FBiH Fadila Novalića, moguće je da bude izabrana opcija nasilnog uklanjanja demonstranata sa ulica. Podsjećamo, premijer je rekao da su protesti nelegalni, te da niko nema pravo blokirati kretanje građana Bosne i Hercegovine i privredne aktivnosti.

Ekipa BHRT uspjela se probiti do Vogošćanske petlje

Veliki je broj građana s djecom u automobilima na Vogošćanskoj petlji.

 Događanja na mjestima blokade saobraćaja tokom jučerašnjeg dana

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović  kazao je kako Federalna uprava policije i kantonalni  MUP-ovi razmatraju plan djelovanja.

– Imamo plan djelovanja, ali pošto se radi o čitavoj Federaciji, naše aktivnosti će biti usklađene s aktivnostima ostalih policijskih agencija, kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije. Formiran je štab na nivou Federalne uprave policije, ja sam maloprije razgovarao s ovlaštenim predstavnikom štaba, razmijenili smo informacije. Što se tiče policije, poduzimamo mjere da ne dođe do eskalacije i narušavanja javnog reda i mira”, rekao je Halilović.

“U 21.30 sastanak počeo je sastanak u  FUP-u , izjavio je za BHRT ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić.

Vogošćanska petlja

Ekipa BHRT-a pokušala se probiti do Vogošćanske petlje, ali su zaustavljeni na Stupskoj petlji. Kako javlja reporter BHT1, grupa  demobilisanih boraca , njih stotinu  su na petlji i ne dozvoljavaju građanima ulazak u i iz Sarajeva.

Postoji mogućnost da u toku noći bude  sazvana vanredna sjednica Vlade, iz koje, pak, poručuju da borci nemaju nekih legalnih predstavnika.

Vlada traži da bivši borci iziđu sa svojim zahtjevima ,kako bi ih mogli razmatrati.

Tuzla:Blokirana petlja na Šićkom brodu

Borci cijeli dan drže u blokadi petlju na Šićkom brodu, te niko ne može proći. Prenoćiće u autobusima,a razapeli su i šatore, javlja dopisnica  BHRT.

Oni nose slike Sulejmana Fejzića Fejze, preminulog borca koji je bio i  organizator protesta.

Također su razapeli i transparent na kojem piše: Svi smo mi Fejza.

Zenica: Blokiran sjeverni ulaz u Zenicu

Trenutno  je više od 12 sati blokiran sjeverni ulaz u Zenicu, petlja Blatuša, te je stvoren saobraćajni kolaps. Borci ostaju prui svojim zahtjevima i neće napustiti magistralnu put M-17 dok se ne udovolji njihovim zahtjevima, poručuju.

Jedna grupa boraca u Donjoj Golubinji.

U razgovorima s policijskim komesarima potvrđeno da nije bilo nkakvih narušavanja  javnog reda i mira.

U toku sastanak u MUP-u

Kako saznajemo, u toku je sastanak u MUP-u Kantona Sarajevo, kojem prisustvuje i premijer Kantona Elmedin Konaković.

Federalna uprava policije  formirala je Krizni štab, koji trenutno zasjeda, saznaje BHRT.

Inače, saznajemo da su borci pustili jednu porodicu s malim djetetom.

Ipak, odlučni su da istraju u svojim zahtjevima. Poručuju vlastima da  dođu i razgovaraju s njima.

 

 Saobraćaj  je u prekidu na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, u mjestu Donja Golubinja kod Žepča, putu Sarajevo-Konjic, na petlji Šićki Brod u Tuzli, petlji Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu.

Situacija je posebno alarmantna jer se u automobilima nalaze i djeca, a temperatura je ispod nule.

 Borci su na Vogošćanskoj petlji u blizini Sarajeva  zapalili veliku vatru i ne namjeravaju ovu lokaciju napustiti večeras uprkos niskim temperaturama zraka.

 Učenici iz Mostara krenuli pješice preko Ivana

Građani nam javljaju da su učenici iz Mostara, koji su danas boravili u Sarajevu, autobusima došli do Bradine, odakle su se pješice uputili prema Mostaru, kako bi ih roditelji mogli pokupiti kada iziđu iz blokade.  Situacija je dramatična…

Putnici bez hrane i vode na putu Žepče – Zenica

Na putu  M 17 Žepče – Zenica,  putnicima nestaje vode i hrane. teška je situacija i u mjestu Donja Golubinja.

Blokada traje cijeli dan, a niko od nadležnih nije se obratio borcima. U više navrata pokušan je proboj kolone u Zenici i Tuzli, ali su borci spriječili prolaz.

Borci koji protestuju naložili su vatre i pokušavaju da se ugriju, a mještani su im donijeli deke.

Na ulazu u tunel na Ivan-sedlu okupilo se 300 demobilisanih boraca, a tu su i relativno jake policijske snage, koje za sada samo nadgledaju proteste.

Borci u FBiH traže da bude utvrđen borački dodatak i uspostavljen tačan registar boraca.

Evo kako je to bilo cijeli dan:

Više stotina demobilisanih boraca iz Srebrenika, Živinica, Tuzle, Sapne i drugih općina blokirali su jutros u deset sati saobraćaj na najvećoj regionalnoj raskrsnici Šićki Brod, na zapadnom prilazu Tuzli, javio je dopisnik BHRT-a.

Okupljeni su odbili davati izjave za medije. Podijelili su letak na kojem piše da traže traže uspostavu boračkog registra, ukidanje finansiranja boračkih organizacija i borački dodatak.

Dio učesnika protesta ponašao se vrlo nasilnički, te vrijeđao i prijetio novinarima, navodi naš dopisnik. Fizički su nasrnuli na ekipu BHRT-a i onemogućili dalje snimanje.

Na zapadnom prilazu Tuzli stvaraju se velike kolone vozila.

Na pojedinim manjim raskrsnicama policija zaustavlja vozače i preusmjerava ih na druge putne pravce.

“Zaboravljeni branitelji” na Bijači

Dvadesetak članova udruženja “Zaboravljeni branitelji” okupili su se jutros kod Graničnog prijelaza na Bijači, gdje žele blokirati saobraćaj, ali im policija to ne dozvoljava. Saobraćaj se odvija bez problema, a automobili nesmetano prelaze granicu, javio je dopisnik BHRT-a.

Nezadovoljni branitelji traže ispunjenje Rezolucije iz prošle godine, te zakazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se raspravljati o njihovim zahtjevima.

Branitelji traže pravo na borački dodatak, izradu zakona o jedinstvenom registru korisnika prava i smanjenje broja boračkih udruženja. Od ovih zahtjeva, kažu, neće odustati.

Kako tvrde, iako je u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini učestvovalo oko 270 hiljada pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), danas je registrovano dvostruko više korisnika ove populacije.

Saobraćaj se odvija bez problema, a automobili nesmetano prelaze granicu.

Zbog protesta je bilo  u prekidu odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), petlja Šićki Brod (Tuzla) i petlja Blatuša (Zenica), saopćio je BIHAMK.

Više boračkih udruženja najavilo je blokadu saobraćajnica, graničnih prelaza i proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH ukoliko Predstavnički dom FBiH do 28. februara ne zakaže sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima.

Related Posts