BiH

Podrška inkluziji za osobe s invaliditetom

Off 42
U toku je završna konferencija projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini” u Sarajevu. Gost Dnevnika 1 bio je Gost Dnevnika 1 je Haris Haverić, direktor Organizacije “Sumero”.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati aktivnosti koje su bile usmjerene na inkluziju osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, s posebnim naglaskom na samostalan život u lokalnoj zajednici koji je tu društveno marginaliziranu grupu ljudi stavio u ravan s osobama bez invaliditeta.

U okviru dvogodišnjeg projekta uspostavljena je Platforma za deinstitucionalizaciju, koju čini 20 organizacija i institucija koje se bave ljudskim pravima i podrškom osobama s invaliditetom.

Platforma za deinstitucionalizaciju nastavit će rad, a glavni cilj bit će saradnja predstavnika vladinih institucija, civilnog društva i nevladinih organizacija zbog podrške procesu deinstitucionalizacije u Bosni i Hercegovini, identifikaciji dobre prakse te izradi prijedloga zajedničkih rješenja.

Uz otvoren dijalog i razmjenu iskustava, bit će identificirane političke i institucionalne praznine deinstitucionalizacije i strateški raditi na njenom ostvarivanju.

Related Posts