BiH

PD PFBiH: Usvojen budžet Federacije BiH za 2019.

Off 748
Foto: Fena, arhiva
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH večeras je većinom glasova usvojio budžet za 2019. godinu u iznosu od 2.653.843.356 KM. Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH po hitnoj proceduri je razmatran Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

Budžet je podržalo 57 zastupnika, 4 je suzdržano, dok je protiv glasalo 25 zastupnika.

“Za” su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a.

“Protiv” su glasali zastupnici SDP-a, DF-a i Naše Stranke.

Suzdržani su bili zastupnici Naroda i pravde te dva zastupnika Nezavisnog bloka.

Uoči pojedinačnog glasanja o prijedlogu budžeta FBiH za 2019. godinu, Klub PDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražio je pauzu za konsultacije. Prethodno je budžet elektronskim glasanjem prihvaćen sa tačno 50 glasova “za”.

Predstavnički dom je potom pojedinačnim glasanjem prihvatio budžet FBiH za 2019. godinu.

Ranije danas, Vlada Federacije BiH je odbila 87 amandmana na budžet koje su uložili zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da su odbijeni amandmani na sve tri tačke dnevnog reda o kojima su zastupnici raspravljali, te predložio da zastupnici usvoje zakon o podršci porodiljama s djecom, čime bi se, kako kaže, ispunili određeni zahtjevi predloženi amandmanima.

“Kada je riječ o zakonu o izvršavanju budžeta, Vlada Federacije je odbila sve amandmane”, rekao je Novalić dodavši da će Vlada prilikom rebalansa ponovo razmotriti sve amandmane.

Prethodno su zastupnici okončali raspravu o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, zakonu o izvršenju budžeta i dopuni zakona o budžetima.

Federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog ovogodišnjeg budžeta navodeći da Vlada nastavlja sa restriktivnom politikom.

“To se vidi po decembarskoj plati na kojoj je bilo 6.764, a budžetom je bilo planirano 7.290 zaposlenika”, istakao je Novalić ukazujući na najznačajnije stavke o budžetu Federacije BiH za 2019. godinu, koji je predložen u iznosu od 2.653.843.356 KM.

To je za 335,8 miliona KM ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnji budžet FBiH.

Na prihodovnoj strani budžeta fokus će biti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz smanjenje cijene rada, rasterećenje privrede kroz restrukturiranje poreznog sistema, smanjenje poreznog duga, te povećanje discipline poreznih obveznika što će se u konačnici, dodao je Novalić, odraziti i na povećanje naplate indirektnih i direktnih poreza.

Prethodno je predsjedavajući Doma Elvir Karajbić naglasio da Federacija do 31. januara mora dobiti ovogodišnji budžet ili odluku o privremenom finansiranju jer, u protivnom, dolaze u pitanje finansijski tokovi u entitetu.

Pored izjašanjavanja o predloženom budžetu, poslanike očekuje glasanje o Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, kojim se osigurava finansiranje Grada Mostara u 2019. godini.

Nakon duže pauze nastavljena konstituirajuća sjednica PD PFBiH

Ranije je, imenovanjem 25 radnih tijela, okončana konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

“Pri izboru se vodilo računa da u radnim tijelima budu zastupljene sve stranke prema broju osvojenih mandata”, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić.

Konstitutuirajuća sjednica prekinuta je 27. novembra, zbog neslaganja stranaka o imenovanju predsjedavajućeg Predstavničkog doma u narednom četvorogodišnjem mandatu.

U  nastavku sjednice niko od troje predloženih kandidata za dopredsjedavajuće Doma nije dobio potrebnu većinu glasova.

Poslanički klub stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH predlagao je za tu funkciju Mladena Boškovića, Klub Demokratska fronta – Građanski savez Maru Đukić za dopredsjedavajuću iz reda hrvatskog naroda, a Klub Naše stranke Sabinu Ćudić iz reda ostalih naroda za jednu od dvoje dopredsjedavajućih Doma.

Ove prijedloge predočila je na sjednici odgovarajuća privremena komisija, a nedugo potom, prije glasanja, iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om prigovoreno je da prijedlog DF-a da Mara Đukić bude dopredsjedavajuća iz reda Hrvata predstavlja daljnje negiranje izborne volje hrvatskog naroda. Na to je Alma Kratina, predsjedavajuća Kluba DF-a, kazala da su na proteklim općim izborima u BiH birali građani.

Nastavak konstituirajuće sjednice ispred Parlamenta dočekali su i demobilisani borci.

U nastavku bi, kako je najavljeno, trebalo da bude održana i vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se, prema predloženom dnevnom redu, poslanici po hitnom postupku izjasniti o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za ovu godinu, o predloženom zakonu o izvršenju budžeta, te o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je 12. decembra i uputila Parlamentu Federacije BiH na usvajanje Nacrt budžeta za 2019. godinu od 2.653.843.356 KM, koji je za 335,8 miliona KM ili 11 odsto manji od prošlogodišnjeg budžeta.

Hitno usvajanje budžeta za ovu godinu, već su tražili sindikat državnih službenika i udruženje poljoprivrednika u ovom entitetu.

Planirano je i da se Predstavnički dom izjasni o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Related Posts