BiH

Otkazana sjednica Doma naroda PSBiH: Nova opstrukcija SNSD-a!

Off 184

Otkazana je za danas planirana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Nakon što su tri delegata iz reda srpskog naroda najavila izostanak, nije bilo rezona početi zajedanje bez potrebnog kvoruma.

Kako je ranije za BHRT potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Doma Ognjen Tadić, svoj izostanak, bez ikakvog obrazloženja, najavili su jučer Sredoje Nović i Nebojša Radmanović (obojica iz SNSD-a) i Dragutin Rodić (DNS).

“Tačnije, najavili su izostanak, delegati Nović i Radmanović, a koliko sam razumio, to se odnosi i na delegata Rodića. Ako nema kvoruma, jasno je da sjednica ne može biti održana”, rekao je Tadić.

Današnje otkazivanje sjednice pokazalo je da postoji jaka opstrukcije iz redova vladajuće strukture u Republici Srpskoj, jer delegati iz stranaka na vlasti u RS-u nisu došli na sjednicu iako epizoda “revizija presude” već  polako pada u zaborav.

Mnogi nastavak opstrukcije funkcioniranja vlasti sada povezuju sa izglasavanjem odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je, ako se pokaže tačnim, čista ucjena stranačkih kolega Milorada Dodika i ljudi iz stranaka koje sa SNSD-om u RS-u zajedno drže vlast.

Softić: Zabrinjavajuće neodržavanje sjednice!

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić smatra da je zabrinjavajuće to što danas nije održana sjednica ovog doma.

Softić je rekao novinarima da je način na koji su tri delegata iz reda srpskog naroda izostala sa sjednice u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu najavili odsustvo, a nisu ni tražili, kao delegati u Domu naroda, bilo kakvo odgađanje sjednice.

“Mi praktično ne znamo ni razloge zbog kojih nisu došli. Iznenađuje me način na koji su nas sve doveli pred svršen čin i što su to uradili bez ikakvog obrazloženja”, naveo je Softić.

On je dodao da će na narednoj sjednici biti razgovarano o ovoj temi i da će se vidjeti šta su razlozi, da li su političke prirode ili se nešto drugo dogodilo.

Dodao je da će u narednih nekoliko dana sigurno imati i politička izjašnjenja u vezi sa ovim što se danas dogodilo.

Softić je naveo da je moguće razloge nedolaska saznao iz medija, odnosno da je to zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

“Klub Bošnjaka jutros je održao sjednicu i u narednom periodu nećemo prihvatiti nikakvu vrstu ultimatuma, niti ucjene za održavanje sjednica”, rekao je Softić.

 

Related Posts