BiH, Region

Odluka Kosova o dodatnim taksama u suprotnosti je sa sporazumom CEFTA

Off 175
Nakon što je Vlada Kosova donijela odluku o povećanju taksi na 10 posto za uvezene proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jer izjavio kako su mjere Kosova u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, te da tim potezom Kosovo sebe isključuje iz CEFTA zajednice.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Ahmet Egrlić najavio je danas da će biti organizirana sjednica sa koje će biti odaslana poruka da odluka Kosova nije u duhu dobrosusjedskih odnosa.

“To je nešto što nas vraća natrag i moramo svi skupa, i preduzetnici, raditi na tome da ove barijere budu otklonjene. Ali svi skupa trebamo da sjednemo i vidimo kako dalje”, rekao je Egrlić.

Zbog odluke Kosova reagirala je i Vlada Srbije tvrdnjom da se odlukom nanosi šteta svim nacionalnostima na Kosovu.

“Neophodan preduvjet za nastavak briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetne i protupravne odluke”, rekao je direktor ureda srbijanske vlade za Kosova Marko Đurić.

Iz Evropske unije su također saopćili da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA sporazuma, te očekuju da ih Priština opozove.

“Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže