BiH

NSRS: Poslanici “pozicije” u maloj sali i uz tjelohranitelje!

Off 197

Današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održana je u maloj skupštinskoj sali, gdje je poslanicima opozicije bio onemogućen ulazak. Sigurnost  nastavka zasjedanja obezbjeđivali su policajci u civilu.

Sigurnost  nastavka zasjedanja obezbjeđivali su policajci u civilu, javio je dopisnik BHRT-a iz Banje Luke.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je novinarima da je sjednica nastavljena bez prisustva opozicije, a prisustvovala su joj 52 narodna poslanika.

Poslanicima opozicije fizički je onemogućeno da uđu u malu salu i umalo je došlo do “nagurivanja” poslanika sa pripadnicima službe sigurnosti.

“Vi morate biti svjesni šta radite. Sprečavate nas birane narodne poslanike da prisustvujemo sjednici Narodne skupštine”, govorio je službi obezbjeđenja lider NDP-a Dragan Čavić.

 

Poslanici opozicije spriječeni da uđu u malu salu NSRS

Opozicija traži smjenu predsjednika Narodne skupštine RS-a

Lideri opozicije u RS-u, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić tvrde da je u Narodnoj skupštini prestala demokratija, te traže smjenu predsjednika i generalnog sekretara entitetskog parlamenta, Nedeljka Čubrilovića i Marka Aćića, jer su naredili policiji da im ne dozvoli da prisustvuju nastavku zasjedanja.

“Nastavljeno je kršenje Poslovnika Narodne skupštine i zakona”, rekao je Govedarica, nakon što je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena u maloj sali zgrade parlamenta, ali poslanicima opozicije policija i skupštinsko osiguranje nisu dozvolili da prisustvuju zasjedanju.

Govedarica tvrdi da predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović nije mogao svim opoziconarima, kolektivno, izreći mjeru zabrane, već samo pojedinačno, što nije urađeno, ali im je zabranjeno prisustvo sjednicama parlamenta.

“Ovo je bezakonje. Ne možemo više ovako da radimo i to mora da zna “Veliki Baja” (Milorad Dodik). Nažalost, zloupotrijebili su i MUPRS-a i svi su “videoigrica” u rukama Dodika.. – ustvrdio je Govedarica.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je sve ovo urađeno da bi vlast izbjegla raspravu o revizorskom izvještaju o stanju budžeta u prošloj godini.

Tvrdi da je nakon današnje zabrane opoziciji da prisustvuju sjednici parlamenta prkršen zakon.

“Ovo je potpuna anarhija i totalni mrak. Zasjedanje u maloj sali je protivzakonito, a vlast zloupotrebljava sve pravne norme”, rekao je Borenović.

Stevandić: Propao plan izazivanja nasilja u NSRS-u

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić tvrdi da RS “nije doživjela kolaps parlamentarnog sistema”.

“Plan da se izazove neka vrsta incidenta i nasilja je propao i drago mi je što su zbog toga mnogi razočarani, i oni koji su to namjeravali i oni koji su to priželjkivali”, ustvrdio je.

Nenad Stevandić

On je u izjavi novinarima tvrdio da je opoziciji izrečena mjera udaljena sa sjednice Narodne skupštine RS-a u skladu s Poslovnikom, jer su činili prekršaj blokadom rada parlamenta.

Stevandić je optužio federalne medije “da su bijesni i tužni, jer je propao plan incidenata u parlamentu”.

Cvijanović zadovoljna nastavkom sjednice

Priliku da se obrati novinarima iskoristila je premijerka RS-a Željka Cvijanović, koja je istakla zadovoljstvo nastavkom sjednice NSRS. Obrušila se na opoziciju zbog današnjih aktivnosti u parlamentu.

Obraćanje novinarima Željke Cvijanović

Ona je uglavnom ponavila stavove SNSD-a, stranke iz koje je danas saopćeno  da su akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa Džordža Soroša i njegovog referenta Brajana Hojt Jia, koja je stigla u Republiku Srpsku, i dobro poznata ambasada u Sarajevu”.

Poslanici opozicije bili spremni i danas blokirati rad entitetskog parlamenta

Prethodno je bilo javljeno da danas neće biti nastavljena sjednica, zbog blokade predstavnika opozicije, koji su u velikoj sali parlamenta RS zauzeli pozicije iza skupštinskog predsjedništva, te tako blokirali rad ovog organa.

Predstavnici opozicije na sjednici Kolegija skupštine nisu prihvati da se o Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske raspravlja na narednoj sjednici.

Nakon što dogovor nije postignut, opozicioneri su, kao i sinoć, zauzeli mjesta iza radnog predsjedništva i time omogućili rad entitetskog parlamenta. Zbog ovakvog njihovog poteza, sjednica je trebalo da bude otkazana.

U obraćanju medijima, nakon sjednice Kolegija na kojoj nije postignut dogovor, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je rekao kako nema uvjeta za nastavak sjednice, a poslanici će ponovo u klupe kada, kako je rekao, za to budu stvoreni uvjeti i sa onima koji žele da rade. On je rekao da opozicija nije prihhvatila kompromisno rješenje prema kome bi se o reviziji raspravljalo na narednoj sjednici.

Predstavnik opozicije Dragan Čavić izjavio je međutim, da Čubrilovićev prijedlog ne predstavlja bilo kakav kompromis, nego nastavak kršenja poslovnika i procedura NSRS.

Obraćanje novinarima Dragana Čavića

Na sjednici Kolegija, na kojoj nije postignut dogovor opozicija je postavila tri zahtjeva, čije ispunjenje je bilo uvjet za nastavak sjednice entitetskog parlamenta, čiji rad su sinoć fizički blokirali.

Jedan od tri zahtjeva je da se na dnevni red ove sjednice vrati izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016., te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017.

Poslanici SDS-a, PDP-a i DP-a tražili su i da nadležni ministri dostave odgovore na sva poslanička pitanja za koje je prošao rok utvrđen Poslovnikom prije utvrđivanja dnevnog reda 21. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Treći zahtjev bio je da Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odmah i urgentno uputi zahtjev-urgenciju i upozorenje u institucije obavezne da osiguraju stupanje na snagu odluka, odnosno svih akata usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske da urgentno i u razumno kratkom roku stvore uvjete za objavu ovih odluka koje do sada nisu objavljene radi njihove pravosnažnosti, kao i da sa sadržajem zahtjeva-urgencije upozna javnost dostavljanjem kopije svim medijima.

Related Posts