BiH

MVP BiH uputio dopis čelništvu RTRS-a

Off 39

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) uputilo je danas dopis generalnom direktoru i glavnom uredniku Informativnog programa RTRS-a kojim se ukazuje na činjenicu da zvanično saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od 20. aprila 2017. godine, kojim se javnost obavještava o sadržaju note Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael u vezi sa pitanjem Predstavništva Republike Srpske (RS) u Izraelu, u okviru jučerašnjeg informativnog programa RTRS, kao ni u okviru sadržaja na portalu RTRS-a, nije objavljeno.

Dopisom se ukazuje na činjenicu da je interes javnosti Republike Srpske da ima potpunu informaciju o stavovima Vlade Izraela o pitanju Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, te da se radi o temi od izuzetnog značaja za međunarodni ugled i kredibilitet Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, stoji u dopisu Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a.

U dopisu se takođe podsjeća da je, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova Izraela, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sa sadržajem note upoznalo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića, što je i dodatni razlog da RTRS, kao javni medijski servis Republike Srpske, o ovom pitanju obavijesti javnost.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu juče je primila notu Ministarstva vanjskih poslova te zemlje u kojoj se navodi da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji. 

U dopisu stoji da je Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013. godine, i da poslije toga nije ponovo otvarano, već je preregistrovano u privatnu kompaniju čiji je rukovodilac Arie Livne.

Dodaje je se da slika o Livneu kao uticajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Aria Livnea isključivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove Države Izrael.

 

 

Related Posts