BiH

Kaplan dao iskaz u SIPA-i, Bošković poziv smatra svojsvrsnim pritiskom

Off 89

Salmir Kaplan  je  u svojstvu svjedoka dao iskaz u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru, jer je 6. februara ove godine podnio krivičnu prijavu protiv sedam osoba za krivična djela prevare pri glasanju, zloupotreba položaja i udruživanje radi činjenja krivičnih djela. Bošković: Ovo je svojevrsni pritisak pred izbore

Kaplan je kazao da je za krivičnu prijavu priložio materijalne dokaze, ali da Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona ne želi raditi na tom slučaju, niti se baviti bilo kakvim činjenicama, jer jer, prema njegovim riječima ta pravosudna ustanova, jedna od sekcija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Kaplan: Priložio sam dokaze

“Krivičnu prijavu sam podnio protiv Renate Stanković koja je na Dnevniku CITY televizije prikazana kako glasa na biračkom mjestu 015, krivično djelo iz Člana 152. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Prijavio sam i Marija Raguža koji je na tom mjestu gdje je ona glasala pregledao lične karte i pustio je da glasa. Treća prijavljena osoba je Božana Babić koja je bila predsjednica biračkog odbora koja je rekla Ragužu da pregleda lične karte, jer je znala da će on puštati koga treba”, kazao  je Kaplan.

Pojasnio je da se njegova krivična prijva odnosi i na Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije (OIK) koji je rekao da će predsjednik biračkog mjesta 015 biti Borjana Babić.

Prijavio sam i predsjednika lokalnog HDZ-a Stjepana Boškovića koji je to sve organizirao, a svi navedeni zavise od njega. Imaju korist od budžeta, a Bošković im daje finansijska sredstva. Zaposlio je Perićevu kćerku, muža Borjane Babić je postavio za šefa kabineta Stjepana Boškovića, a muž Renate Stanković, Andrija Stanković je na listi HDZ-a pod brojem 5. za Općinsko vijeće Stolac”, naveo je Kaplan koji je skinut s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac nakon incidenta na dan izbora u ovoj općini.

Prema njegovim riječima, navedene osobe su počinile niz krivičnih djela na dan izbora, 2. oktobra. On je dodao kako nema snage  “iznijeti se sa svima njima”, te da  zato  bojkotuju ponovljene izbore.

Bošković: Ovo je svojevrsni pritisak pred izbore

“Ja sam danas dobio poziv iz SIPE da dam izjavu u svojstvu svjedoka u postupku postizbornih dešavanja od 2. 10.2016.  u Stocu na određenim biračkim mjestima, po prijavi Samira Kaplana. Ono što je najčudnije u svemu tome jeste da  je poziv došao dva dana prije izbora , i da se vrši pritisak preko agencija kada se tiče izbora koji se održavaju 19. veljače. Pravi se situacija da se i samim pozivom i pojavljivanjem u SIPI smatra da je neko kriv unaprijed”, kaže predsjedni  lokalnog HDZ-a Stjepan Bošković.

On kaže da je ono što se desilo 2.10 zabilježeno u svim policijskim izv ještajima, te je slučaj  završio na sudu u Čapljini, te das u 19 ljudi koji su rušilački oborili izbore , završili na sudu i odgovaraju za svoje krivična djela i njima je zaprijećena kazna od šest mjeseci do 5 godina.

“Oni imaju veliki problem u ovom trenutku a i stoga što su u političkom nadmudrivanju u općini Stolac za ponovljene izbore, pa jedan dan će izaći na ponovljene izbore, dugi dan će bojkotirati.Bojim se da njihove političke odluke ne sluša bošnjački narod u Stocu”, kaže Bošković. 

Related Posts