BiH

Mostar: Protest protiv izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH

Off 176
Foto: Mirsad Behram (RFE/RL)
U Mostaru je večeras održan protest protiv izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u organizaciji neformalne grupe “Hrvatska mladost”. Protestnoj šetnji prisustvovalo je, kako je javio reporter BHRT-a, dvije do tri hiljade ljudi.

Učesnici protesta okupili su se kod Sveučilišta te potom šetnjom stigli do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje su upalili svijeće i tako iskazali svoje nezadovoljstvo.

Glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Gabrijela Arapović poručila je da će odbiti ponudu Željka Komšića da sveučilištima u Mostaru ustupi na korištenje zgradu bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

“Ukoliko ponuda od Komšića stvarno dođe do nas, morat ćemo je odbiti. Mislimo da nam nije potreban Željko Komšić kako bismo razvili suradnju, jer suradnja između Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru postoji već mnogo godina i nije nam potrebna dodatna poveznica”, naglasila je Arapović.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je po treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. On je na proteklim općim izborima u BiH dobio 216.321 glasova i pobijedio kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 139. 267 birača.

Related Posts