BiH

Mostar: Prije 25 godina HVO srušio Stari most, simbol grada na Neretvi

Off 218
Na današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

Dan ranije, 8. novembra, HVO je počeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu.

Mostarci koji su gledali rušenje mosta, plakali su, a vojnici HVO-a proslavili su taj trenutak slavljeničkom rafalnom paljbom.

Mostarci se prisjećaju najtužnijeg dana u istoriji grada

Godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru danas je obilježena bacanjem cvijeća u Neretvu i sada već tradicionalnim skokom bez aplauza, koji je izveo član Kluba skakača u vodu “Mostari” Admir Delić.

“Dvadeset i peti put obilježavamo ovu tužnu godišnjicu, najtužniji dan u istoriji Mostara. Bez politike, bez govora, ali mi to uradimo najmanje i najviše što možemo”, rekao je u ime Kluba Saša Oručević.

Vlasti Grada Mostara ovaj datum ne obilježavaju, pravdajući svoju odluku time da žele slaviti dan kada je most 2004. godine obnovljen.

I pored toga, obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta, kao svojevrsnom istorijskom času, prisustvovale su stotine školaraca. Organizovano su došli i juniori nekih mostarskih klubova, poput Veleža.

“S obzirom da mi je otac čitav život proveo u Mostaru, da mi je dedo bio među posljednjima koji su Stari most prešli ‘93. godine, meni puno znači da sam ovdje i da držimo uspomenu, sjećamo se dana kada je srušen jedan od najljepših mostova na svijetu”, kazala je danas učenica četvrtog razreda gimnazije Amna Trčalo.

Veličanstveno djelo mimara Sinana

Izgradnju mosta preko Neretve, “Starog mosta”, naručio je sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi bio zamijenjen stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je počela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567. godine).

Most je izgradio mimar Sinan. To je čovjek koji ga je učinio tako veličanstvenim. Legenda kaže da on nikada nije vidio Stari most bez skele, jer se bojao da će se on srušiti kada oplata bude skinuta. Otišao je iz Mostara, a naknadno mu je javljeno da je uradio dobar posao.

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među glavnim donatorima obnove mosta bile su turska i talijanska vlada. U julu 2005. godine, Stari most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Related Posts