BiH, Kultura, Pozorište

Mostar: 65 godina Pozorišta lutaka i Lutkarskog kazališta

Off 234
U Mostaru se danas obilježava 65 godina lutkarskih umjetnosti i zanata. No, kako se u Mostaru i ova umjetnost dijeli, godišnjicu obilježavaju odvojeno Pozorište lutaka i Lutkarsko kazalište, javlja dopisnica BHRT-a.

Ovu godišnjicu u Mostaru obilježavaju dvije lutkarske kuće i obe tvrde da nose tradiciju istog Pozorišta lutaka osnovanog 1952. godine.

Istorijski gledano, prva profesionalna lutkarska kuća u Mostaru osnovana je 1952. godine na današnji dan u zgradi braće Ćišića 15 u mostarskom naselju Brankovac.

„Za sve ove godine, svih tih 65 godina, Pozorište lutaka Mostar je na istom mjestu, na istoj adresi, u istoj zgradi, sa istim imenom kojeg se nikada nismo i nećemo odreći“, istakao je Nedžad Maksumić, glumac iz Pozorišta lutaka Mostar, prenosi dopisnica BHRT-a.

S druge strane, na današnju godišnjicu poziva se i Lutkarsko kazalište Mostar.

„Mi baštinimo istu povijest, mi smo tijekom rata radili neumorno, nismo prekidali naš rad, stoga smatram da je ovih 65 godina, pravih 65 godina rada“, istakla je direktorica Lutkarskog kazališta Mostar Ružica Bošković.

Mostarsko Pozorište lutaka pripremilo je četiri programa koji će trajati cijelu godinu. Između ostalog, tu je i rad na premijeri nove predstave, a u novembru su započeli sa revijom gostujućih predstava njihovih prijatelja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

 

„Glavni događaj ovogodišnje proslave biće Velika izložba posvećena jubileju Pozorišta lutaka u Mostaru zakazana za 15. novembar ove godine, gdje ćemo prikazati fotografije, arhivsku građu, lutke i scenografiju, znači sva dostignuća u posljednjih 65 godina naše kuće“, kazao je direktor ove institucije Edin Kmetaš.

Program obilježavanja 65 godina rada Lutkarskog kazališta Mostar, koje je smješteno u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, započinje izložbom i promocijom fotomonografije pod nazivom ‘Šareni lutkarski vremeplov’.

U gradu na Neretvi, pored dvostrukih komunalnih preduzeća, vodovoda, Sveučilišta i Univerziteta ili Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta, postoje i dva lutkarska pozorišta.

Jedno je, međutim, sigurno – u nadolazećem periodu zabave za najmlađe neće nedostajati.

Related Posts