BiH

Minhen: Počela sigurnosna konferencija, BiH predstavlja Denis Zvizdić

Off 114

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje 53. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji koja se uz jake mjere sigurnosti održava u Minhenu.Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger).

Predsjedavajući Zvizdić večeras će se susresti sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom (Johannes Hahn), saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Na konferenciji učestvuje više od 500 vodećih svjetskih političara, koji će naredna dva dana raspravljati o političkim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom. U fokusu će biti i teme koje se tiču terorizma, informatičkog ratovanja i prijetnjama koje se odnose na po globalno zdravlje i klimu.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger), a na početku konferencije su se obratili ministrica odbrane SR Njemačke Ursula von der Leyen i ministar odbrane SAD Džejms Matis (James Mattis).

Na konfereciji su, između ostalih, prisutni i potpredsjednik SAD-a Najk pens (Mike Pence) , ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar UN-a AntonioGutereš ( Guterres), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politikuFederika Mogerini ( Federica Mogherini) kao i mnogobrojni šefovi država i vlada.

Pored visokih političkih dužnosnika, na konferenciji su i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda Bill Gates i pjevač i osnivač organizacije ONE Bono Voks (Vox).

Dnevni red ovogodišnje konferencije fokusiran je na buduće transatlantske odnose i NATO savez, sigurnosnu i odbrambenu saradnju unutar Evropske unije, krizu u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

Bit će razgovarano i o terorizmu, informatičkom ratovanju, te prijetnjama po globalno zdravlje i klimu, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Minhenska konferencija o sigurnosti održava se od 1962. godine i ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ali važi za mjesto gdje se svjetski vodeći političari na marginama konferencije, sastaju, dogovaraju ivode bilateralne razgovore.

Related Posts