BiH

Mektić: SDS sa Bošnjacima treba da napravi “historijsko pomirenje”

Off 164
01:05

SDS treba sjesti sa Bošnjacima i napraviti “historijsko pomirenje”. HDZ je oborio ulazak zemlje u Transportnu zajednicu, a SNSD i RTRS čine sve da diskreditiraju opoziciju. Sve ovo je danas novinarima rekao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Ministar je optužio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je insistirao na postavljanju određenih osoba u OSA-i, te da je HDZ BiH blokirao na telefonskoj sjednici ulazak BiH u Transportnu zajednicu.

SNSD preko RTRS-a diskreditira opoziciju u Republici Srpskoj

Mektić je u obraćanju novinarima rekao da je Boris Grujić, nakadašnji uposlenik lokalne BEL televizije u Banjoj Luci, jučer izjavio da je urednik Informativnog programa RTRS Siniša Mihailović tražio od Gorana Suvare da diskreditira opoziciju.

Mektić je prepričao Grujićeve navode prema kojima je Mihailović u više navrata donosio novac Suvari da diskreditira i kompromitira opoziciju u Republici Srpskoj. On se pita kako je moguće da urednik RTRS-a odlazi kod osobe za kojom je raspisana crvena Interpolova potjernica i daje joj 70.000 eura.

Ministar je rekao da će Grujić danas podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih u RTRS-u za kriminal, te dodao da je lopovluk, kukavičluk i patološka mržnja RTRS-a izašla na vidjelo.

Mektić: Adnan Dlakić iz Ministarstva nije Adnan Dlakić iz odreda “El mudžahedin”

Mektić je kazao da se danima vrti informacija kako je izvjesni Adnan Dlakić, pripadnika odreda “El Mudžahedin”, njegov savjetnik.

Objašnjavajući optužbe da je Dlakić glavni Mektićev strateg i preko koga se štiti terorizam i napada RS, a to su optužbe koje je prvi iznio Dževad Galijašević koga Mektić smatra “ekspertom za glupost”, ministar je rekao da je Adnan Dlakić za vrijeme rata imao 10 godina, a RTRS i Dževad Galijašević su ga pomiješali sa drugim Adnanom Dlakićem.

“Kako ih nije sramota i kako sad da isprave ljagu koju su nanijeli tom čovjeku i njegovoj porodici? Oni se neće izviniti zbog patološke mržnje”, rekao je Mektić.

Mektić je rekao da je Galijašević znao za zločine nad Srbima koje je počinila maglajska brigada i da se nikada nije oglasio o zločinama u logoru u Gostovićima.

Teške optužbe na račun prvih ljudi SNSD-a

Osvrnuo se i na izjave šefa Kluba zastupnika SNSD-a Staše Košarca za kojeg je kazao da mu se, nakon sastanka u Mostaru, ispred imena može dodati slovo “U” (Ustaša).

Pozvao je Dodika da kaže koliko je miliona kredita digla njegova porodica i zašto ne vraćaju kredite. On je kazao da zna zbog čega političari napadaju OSA-u ističući da je Čović rekao da institira na postavljanju određene osobe za šefa mostarskog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

“OSA je otkrila i presjekla dvije ozbiljne terorističke prijetnje. U skladu s tim informacijama pronađeni su i uhvaćeni odgovorni pojedinci. Potvrđena je vjerodostojnost tih informacija što znači da mi radimo i pratimo”, kazao je ministar Mektić na konferenciji za medije, te tom prilikom uputio čestitke pripadnicima OSA-e.

Što se tiče Transportne zajednice, on je rekao da je na telefonskoj sjednici on glasao za Transportnu zajednicu i da su HDZ-ovi ministri glasali protiv zbog toga jer štite Dodika.

“HDZ je oborio sporazum na telefonskoj sjednici. Neka se međunarodna zajednica obrati njima”, rekao je Mektić.

On je kazao da će predložiti SDS-u da se konsultira sa HDZ-om 1990 i da na taj način štite interese Hrvata, isto kao što se HDZ BiH konsultira sa SNSD-om.

SDS treba sjesti sa Bošnjacima i napraviti historijsko pomirenje

Mektić je kazao da SDS treba sjesti s Bošnjacima i definirati interese, odnosno napraviti historijsko pomirenje i uspostaviti sistem koji će ljudima omogućiti život u BiH.

Optužio je v.d. glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić da radi u interesu koalicije, kako kaže, “Za dom spremni”. Ističe da je trenutno mafija u BiH jača od države.

Kako kaže, Gordana Tadić otvorila je istragu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić na osnovu određenih pisanja, te da je to uradila jer je vidi kao konkurenciju. On je istakao da bi za njega jedino Burzić ispunili ulogu glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Related Posts