BiH

Međunarodni dan pismenosti: U svijetu 757 miliona nepismenih

Off 632

Pismenost je preduslov za učenje i širenje znanja, vještina, stavova i vrijednosti u održivim društvima, saopćili su Ujedinjeni narodi povodom Međunarodnog dana pismenosti.

Generalna direktorica UNESKO-a Irina Bokova navela je podatak da je 757 miliona odraslih ljudi u svijetu nepismeno, a da dvije trećine tog broja čine žene.

“Broj djece i adolescenata koji ne pohađaju školu je u porastu i trenutno je 124 miliona na globalnom nivou, dok oko 250 miliona djece u osnovnoj školi ne uspijevaju da se opismene na osnovnom nivou, iako pohađaju nastavu”, napomenula je Bokova.

Ona je rekla da je od 2000. godine ostvaren napredak, ali da je sadašnja situacija neprihvatljiva i da su neophodne dodatne investicije i efikasne politike da bi se pismenost širila.

“Nove tehnologije, uključujući mobilne telefone, također donose nove prilike da pismenost bude proširena na sve. Moramo ulagati više i pozivam sve države članice i sve naše partnere da udvostruče napore, političke i finansijske, da bismo osigurali da pismenost bude potpuno priznata kao jedno od najsnažnijih sredstava za ubrzavanje održivog razvoja. Budućnost počinje alfabetom”, poručila je Bokova.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni dan pismenosti bit će obilježen širom svijeta na nivou vlada, multilateralnih i bilateralnih organizacija, nevladinog i privatnog sektora, zajednica, nastavnika, učenika i stručnjaka.

Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana pismenosti u Ujedinjenim narodima će biti posvećena istraživanju ključnih veza i sinergije između pismenosti i budućih ciljeva o održivom razvoju, koji će biti usvojeni na 70. sjednici Generalne skupštine ovog mjeseca.

Kampanja “Heroji svakodnevnice”

Kampanjom „Heroji svakodnevnice“, Međunarodni dan pismenosti obilježava se i u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ organizirani su info-štandovi u Sarajevu, Kaknju, Banjoj Luci, Zenici, Mrkonjić – Gradu. Svojevrsna poruka je da se ne treba stidjeti nepismenosti, već treba raditi na opismenjavanju i nepismene osobe uključiti u sistem obrazovanja.

“Kampanja ‘Heroji svakodnevnice’ treba da stvori pozitivan imidž. Sve osobe koje nisu završile osnovnu školu, ne trebaju zbog toga da se stide, već da budu ponosne na to što, usprkos poteškoćama, nestašici i drugim problemima, imaju priliku da se ponovno uključe u sistem obrazovanja. Za njih želimo da kažemo da su heroji svakodnevnice”, kazala je Azra Ramić, stručna savjetnica u GIZ projektu.

RAMIĆ: NE TREBA SE STIDJETI NEPISMENOSTI, NEGO RADITI NA OPISMENJAVANJU (Foto)
Kampanja se realizira već četvrtu godinu i rezultirala je povećanjem broja polaznika u osnovnim školama. Primjera radi, u Osnovnoj školi „Džemaludin Čaušević“ u Sarajevu, prije četiri godine bilo je 15 polaznika, a danas je 60 prijavljenih koji su se uključili u program opismenjavanja.

Ramić je navela da je u odnosu na broj stanovništva, kampanja najuspješnija u Sarajevu, jer ima veći broj obrazovnih ustanova.

Nema pouzdanih podataka o broju nepismenih u našoj zemlji.

Prema podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u junu je bilo 2.000 registriranih osoba koje su nepismene.

Organizator kampanje je Njemačka vladina organizacija Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH,  koja od 1995. godine pruža podršku zemljama jugoistočne Evrope u uspostavi demokratskih struktura i konkretne tržišne ekonomije.

Related Posts