BiH, Okoliš

Loša kvaliteta zraka u nekoliko gradova

Off 16
U pojedinim gradovima u BiH zrak je i jutros okarakterisan kao nezdrav. Najlošija situacija je u Sarajevu gdje je indeks kvaliteta zraka 177, slijede Ilijaš sa indeksom 174, Zenica 171, Tuzla 164 i Lukavac 155, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Zbog nezdravog zraka mogući su pojačani simptomi kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Preporučuje se plućnim i srčanim bolesnicima, te trudnicama, djeci i starijim licima da smanje bilo kakve fizičke aktivnosti napolju, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju trebalo da izbjegavaju svi ostali.

Zrak u Jajcu sa indeksom kvaliteta 135 izmjerenim jutros u 7.00 sati, okarakterisan je kao nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, pa bi srčani bolesnici i oboljeli od bolesti organa za disanje, stari, trudnice i djeca trebalo da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Zrak je umjereno zagađen u Goraždu sa indeksom 83, pa se osobama osjetljivim na zagađenje preporučuje da izbjegavaju boravak napolju i smanje naprezanje tokom boravka na otvorenom, jer im neke neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Indeks kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

Related Posts