BiH

KS: Zbog visokih temperatura, povećan broj pacijenata u Hitnoj pomoći

Off 43
Zbog visokih temperatura, povećan je broj pacijenata u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Zavoda.

Ono zbog čega se pacijenti obično javljaju u Hitnu pomoć su glavobolje, problemi s krvnim pritiskom, razdražljivost, bolovi u mišićima i kostima, vrtoglavice, zatim stomačni bolovi, proljev, mučnina sa povraćanjem, izjavila je specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, dr Aida Gavranović.

Prema njenim riječima, ekipe hitne pomoći koje rade na terenu, takođe imaju povećan broj intervencija na javnim mjestima.

Dr Gavranović je istakla da hronični pacijenti i starija populacija teško podnose visoke temperature, te da je preporuka da ne izlaze napolje u periodu kada je temperatura najviša.

Kako je rekla, bitno je hidrirati se, nositi adekvatnu odjeću, šešire, te prilagoditi prehranu ovom periodu, odnosno jesti što više voća i povrća.

Napomenula je da hronični pacijenti svoje aktivnosti trebaju da svedu na minimum, da redovno uzimaju terapiju i da se u slučaju pogoršanja njihovog osnovog oboljenja obavezno jave svom nadležnom porodičnom ljekaru.

Ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i ove godine će biti angažovane na svim mjestima gdje će se održavati projekcije filmova tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, rekla je Gavranović.

Ona je dodala da Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS već godinama ima zadovoljavajuću saradnju s organizatorom SFF-a.

Related Posts