BiH

Formiranje vlasti u KS: Nova skupštinska većina će do kraja godine “skrojiti budžet”

Off 156
 Predstavnici Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Naroda i Pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL)na sastanku u Sarajevu pregovarali su o formiranju skupštinske većine u ovom kantonu.  Slijedi nova runda pregovora. Dogovoreno je da će pregovarački timovi precizirati principe zajedničkog djelovanja do narednog sastanka, koji je zakazan za utorak.

Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke, kazao je po završetku sastanka da je ovo početak pregovora o formiranju skupštinske većine.

” Ono što smo mi kao blok građanskih stranaka dogovorili biće  ulazna informacija za druge stranke koje su tu prisutne. Krećemo u proces koji smo mi na lijevoj strani već završili. Postoji apsolutno opredjeljenje da se ide u smjeru programskog djelovanja. Vodićemo se osnovnim načelima demokratioje radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu, rekao je Forto.

Dodao je kako imaju legitimitet da predstavljaju više od 125.00 građana u KS:

“Cilj koji smo postavili na ovom  sastanku je da do kraja godine ova skupštinska većina “skroji budžet u KS”, rekao je Forto.

Šef pregovaračkog tima DF Milan Dunović rekao je da će DF učestvovati i u nastavku razgovoras ostalim političkim akterima. .

  “Opredjeljeni smo za dobrobit građana”, rekao je Dunović

Lider stranke Dino Konaković poručio je da su definisani novi rokovi, te da bi prema Poslovniku KS nova skupština trebala biti formirana 16. novembra.

Stranke koje učestvuju u današnjim pregovorima osvojile su ukupno 25 od ukupno 35 mandata (Narod i pravda šest mandata, Naša stranka pet, SDP i SBB po četiri, DF tri , NBL dva i BOSS jedan mandat).

SDA ima deset mandata.

Za skupštinsku većinu potrebno je osigurati 18 mjesta.

Predstavnici Naše stranke, SDP-a i DF-a prvi susret imali su 19. oktobra, kada je dogovoreno da će raditi na zajedničkom dokumentu koji bi trebalo da omogući formiranje skupštinske većine, bez učešća Stranke demokratske akcije (SDA).

Tada je naglašeno da im je cilj oformiti programsku koaliciju koja će biti u interesu građana, te da ih ne zanimaju matematički savezi.

Predstavnici Naroda i pravde, NLB-a i SBB takođe su se ranije sastali kako bi razgovarali o mogućoj uspostavi vlasti.

Related Posts