BiH

Karamehmedović: BHRT nije podlegao političkom pritisku

Off 644

Zbog brojnih reakcije dijela javnosti i optužbi na račun BHRT-a da je podlegao političkom pritisku u slučaju neemitiranja, odnosno naknadnog emitiranja intervjua sa direktoricom Univerzitetskog kliničkog centra Sebijom Izetbegović, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović negira bilo kakav politički pritisak.

“Došlo je do tehničkih problema. Na jednom od mikrofona dolazilo je nekoliko puta do prekida tona. Bilo je i nekih problema sa rasvjetom. Kada smo to utvrdili dali smo obavijest da tada to nismo mogli da riješimo. Naši ljudi iz tehnike pokušali su spasiti materijal. To je bio glavni razlog što intervju nije emitiran”, rekao je Karamehmedović, objašnjavajući razloge neemitiranja intervjua 25. oktobra.

Karamehmedović tvrdi da su naknadno dosnimljena tri odgovora koja su  bila tehnički nekorektna. BHRT se odlučio na taj korak, na objavljivanje intervjua, da bi, kako kaže, bilo pokazano da se u ovom slučaju ne radi o bilo kakvom političkom pritisku.

“Htjeli smo samo dati punu informaciju”, rekao je generalni direktor BHRT-a.

On opovrgava tvrdnje dijela javnosti da je BHRT nešto sakrivao. Kaže kako je u jučerašnjem Dnevniku 2 javnosti saopćeno koji su razlozi da intervju sa Sebijom Izetbegović ne bude emitiran u prvobitno najavljenom terminu.

Karamehmedović tvrdi da kuća koju vodi neće prosuti 16 godina rada u kojima je građen imidž objektivnog javnog servisa, te podsjeća da je nedavno Regulatorna agencija za medije potvrdila da su Dnevnici BHT1 profesionalni.

“Nije moguće da je za pet dana došlo do promjene. Ovo je RTV servis svih građana i nema govora ni o kakvoj politizaciji”, rekao je u Dnevniku 2 BHT1 generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Related Posts