BiH

Još jedan poziv predstavnicima RS da napuste institucije BiH

Off 67
Lideri stranaka vladajuće većine u entitetu Republika Srpska (RS), Milorad Dodik (SNSD), Marko Pavić (DNS) i Petar Đokić (SP) pozvali su srpske predstavnike u institucijama BiH da obustave rad.

“Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi s ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS-a postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je jučer upućena iz Sarajeva”, tvrdi se u zajedničkom saopćenju ovih stranaka.

Navode da je “izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, da bi ratom rješavao unutrašnja politička pitanja u BiH, izazvala uznemiranje ne samo u RS-u, već i u cijelom regionu”.

“Ulje na vatru dodalo je i Izetbegovićevo zalaganje za priznavanje “lažne države” Kosovo, što je ugrozilo napore Srbije da se na Balkanu očuva mir i stabilnost kao preduvjet napretka svih. Smatramo da napuštanje zajedničkih institucija BiH nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgovrnosti prema RS koja je jučer “brutalno napadnuta”, navode iz SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Related Posts