BiH, Knjiga

Javno čitanje u Beču i Sarajevu: “Dva grada jedna borba” za Vijećnicu

Off 101

Ispred sarajevske Vijećnice i Gradske biblioteke u Beču, danas u 12 sati bit će upriličeno javno čitanje pod nazivom “Dva grada jedna borba”, kao znak podrške inicijativi “Narodna čitaona: Vijećnica je naša!”, koja se protivi komercijalizaciji i privatizaciji nekadašnje zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i jednog od kulturnih simbola Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Neformalna politička organizacija “Jedan grad, jedna borba” u decembru je pokrenula inicijativu “Narodna čitaona: Vijećnica je naša!” s ciljem da zaustavi nezakonitu preobrazbu nekadašnje zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u komercijalizirani prostor, koji će zauvijek biti otuđen od onih kojima pripada – građana i građanki Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Platoi ispred Vijećnice u Sarajevu i Gradske biblioteke u Beču danas će biti pozornica za dvanaest autora i autorica, koji će svojim čitanjem iskazati solidarnost s inicijativom Narodne čitaone.

U Beču će tako pod sloganom “Vaša kuća” čitati Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici) i Christoph Baumgarten (novinar), dok će ispred sarajevske Vijećnice čitati Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prevoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Ferida Duraković objasnila je za Fenu zašto treba čitati za Vijećnicu, naglasivši da je ona javno dobro kojim treba da se ponosimo svi, ne samo gradska uprava.

“Jedan prostor za građanke i građane Sarajeva, koji neće biti komercijalan, treba da postoji i treba da Vijećnica otvori vrata prostora gdje mladi ljudi, umjesto u kafani ili trgovačkom centru, mogu da uđu, ogriju srce u ljepoti arhitekture i nešto pročitaju između zidova bivše biblioteke kao hommmage svim tim knjigama kojih više nema. Ja sam ispite prije mnogo godina spremala u Vijećnici i pamtim koliko je ovaj prostor vrvio od mladosti, smijeha i života. Zašto ne bi opet?”, istaknula je Duraković.

Mirjana Evtov kaže da za Vijećnicu treba čitati, da se ne zaboravi.

“Kako na tabli pred ulazom u Vijećnicu i piše – da se ne zaboravi da ono što je bilo javno sad ne smije služiti samo kao svadbeni salon i sala koju ovovjeki moćnici koriste za domjenke i iftare. I da samo neko ko ima para može vidjeti kako Vijećnica izgleda iznutra”, ustvrdila je Evtov.

Related Posts