BiH

Izetbegović: SDA od Konakovića očekuje da vrati mandat

Off 207
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da Predsjedništvo ove stranke još nije donijelo zaključke u vezi sa pozicijom premijera Kantona Sarajevo (KS) Elmedina Konakovića, napominjući da je Konaković dobio mandat od SDA te da se od njega očekuje da taj mandat i vrati.

“Konaković je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se ja lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu, čija je razvojna i budžetska komponenta jača od svih kantona”, kazao je lider SDA nakon sjednice Predsjedništva Stranke.

Izetbegović je naglasio da se SDA ne obračunava s onima koji ukazuju na navodne kriminalne aktivnosti članova ove stranke, te da je Konaković sam odlučio da napusti stranku. Izetbegović smatra da bi Konaković trebalo da usmjeri snagu na bitne stvari za Sarajevski kanton, a ne da “olako daje ostavku u SDA”.

Rekao je da će sve aktivnosti u vezi Konakovića riješavati kantonalni nivo, odnosno Kantonalni odbor SDA, te da trenutno nemaju rješenje o tome ko će zamijeniti Konakovića na poziciji premijera.

Čestitke Vijeću ministara BiH na usvojenom Upitniku

Osvrnuvši se na 1. tačku dnevnog reda koja se odnosila na aktuelnu političku situaciju u BiH, Izetbegović je kazao da Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove Strategije Evropske komisije koja šalje jasnu poruku da je zapadni Balkan evropski prostor čija je budućnost u Evropskoj uniji.

“Nova strategija daje BiH realnu mogućnost da do 2025. godine sustigne i prestigne države koje su trenutno ispred nas na putu ka članstvu u EU, ukoliko nastavi sa ubrzanim provođenjem reformi koje će uskladiti BiH, društvo i ekonomiju sa evropskim standardima”, konstatovao je predsjednik SDA.

U tom smislu, čestitao je Vijeću ministara BiH koje je danas usvojilo odgovore na Upitnik Evropske komisije, napominjući da će odgovori 28. februara biti predati predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker) tokom njegove zvanične posjete BiH.

Dodao je da SDA posebno pozdravlja dio Strategije koji se odnosi na snažnije povezivanje EU i zapadnog Balkana u zajedničkom suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama.

Izetbegović je naglasio da su utoliko više upozoravajuće aktivnosti u Republici Srpskoj (RS), na militarizaciji policije ovog entiteta, kao i na formiranju paravojnih formacija.

“Od bosanskohercegovačkih i institucija međunarodne zajednice, koje su zadužene za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, SDA traži da najozbiljnije shvate ove aktivnosti i da poduzmu odlučne mjere kako bi ih na vrijeme zaustavile”, kazao je Izetbegović.

Između ostalog, Predsjedništvo SDA smatra da se Izborni zakon BiH treba izmijeniti do početka izbornog procesa, te je istaknuto da će nastaviti sa konstruktivnim učešćem u aktivnostima koje vodi međunarodna zajednica.

“Prihvatićemo ona rješenja koja su u skladu sa evropskim vrijednostima i izbornim standardima, odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavom Federacije BiH te odlukama Ustavnog suda BiH, za koja postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka”, poručio je Izetbegović.

Od OHR-a je Predsjedništvo SDA zatražilo da se aktivno uključi u iznalaženje rješenja za izbor Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i za statut Grada Mostara, zbog toga, kako je rekao predsjednik SDA, što su OHR-ova ranije nametnuta rješenja ovih pitanja bila osporena od Ustavnog suda BiH.

Predsjedništvo ove stranke također zahtijeva od Vijeća ministara i entiteskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o akcizama.

Razlog tome je, kaže Izetbegović, postojanje ozbiljnih sumnji kako je ovaj zakon zloupotrijebljen da bi se cijene nafte i naftnih derivata povećale u većem iznosu od nužnog.

Related Posts