BiH

IZ: Glavni dobojski imam nije prisustvovao obilježavanju 9. januara u Banjaluci

Off 93
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju Božića u Banjaluci, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, je napustio, saopšteno je iz Kancelarije reisu-l-uleme.

Naime, nakon što su mediji prenijeli kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao i Dan RS, Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

“Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju Dana RS”, piše u saopštenju.

Dodali su da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

“Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine”, dodali su u saopštenju.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2015. godine, postupajući po apelaciji koju je uložio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske koji se odnosio na obilježavanje 9. januara – kao Dana Republike Srpske.

Narodnoj skupštini Republike Srpske tada je naloženo da u roku šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi sporni član Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru 2016. godine, na prijedlog vlade tog entiteta, Zakon o Danu Republike Srpske.

U članku 2. tog zakona stoji da se na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike, koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

Članak 3. definiše da Vlada Republike Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja tog dana.

Iz Ustavnog suda BiH su rekli da je svaki zakon koji je donesen važeći, odnosno na snazi dok se ne ospori pred određenim Ustavnim sudom.

 

Related Posts