BiH, Kultura, Region

Ivo Gregurević bit će sahranjen danas u Orašju

Off 62
Ivo Gregurević, velikan hrvatskog glumišta, bit će sahranjen danas na groblju Karaula u Donjoj Mahali u Orašju. Nakon ispraćaja u Zagrebu, tijelo pokojnog Gregurevića dovezeno je ispred njegove rodne kuće u Donjoj Mahali.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj jučer je održan posljednji ispraćaj legendarnog glumca, koji je u 66. godini iznenada preminuo prvog dana 2019. godine.

Pored članova obitelji, od Gregurevića su se oprostile brojne kolege, glumci, redatelji te osobe iz javnog i političkog života.

Ivo Gregurević diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića “Ne naginji se van”, glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.

Glumio je u filmovima, serijama i u kazalištima. Iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Tumačio je rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića “Život sa stricem” (1988.).

U Orašju je 1995. godine pokrenuo Festival “Dani hrvatskog filma”.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”. Dobitnik je i prestižne nagrade Vladimir Nazor.

Related Posts