BiH

Ivanić: Krizu u BiH stvaraju Bošnjaci i Hrvati u FBiH

Off 30
Domaćin konferencije Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je večeras u Tesliću da krizu u Bosni i Hercegovini stvaraju odnosi Bošnjaka i Hrvata unutar Federacije BiH, a ne relacija Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

“Nama je motiv da Bosna i Hercegovina bude dejtonska i stabilna, jer u okviru nje čuvamo vlastite institucije”, rekao je Ivanić.

Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a, kaže da je ova stranka ušla u fazu stabilizacije, osvježavanja članstvom, kao i u pripreme za naredne izbore.

On je naglasio da je PDP, zajedno sa koalicijom Savez za promjene, u slučaju pokušaja revizije presude po tužbi protiv Srbije pokazao “kako se interesi Republike Srpske mogu braniti mirno, tiho, strpljivo i sa pozitivnim efektom”.

Ivanić je ocijenio da je tokom dvogodišnjeg mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uspješno i u interesu Republike Srpske okončao nekoliko kriza, navodeći, između ostalog, pitanje izvoza naoružanja u Ukrajinu i pritiske da Bosna i Hercegovina ne bude prisutna na Paradi pobjede u Moskvi.

On je dodao i da je “očuvao dignitet srpskog borca u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine prisustvom na paradi povodom Dana Republike Srpske”, te još jednom podsjetio na slučaj odbacivanja revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Ivanić je večeras, prije početka sjednice Opštinskog odbora PDP-a Teslić, u izjavi novinarima zaključio da se stvari u interesu Republike Srpske moraju rješavati bez puno galame.

“Interes Republike Srpske je stabilnost i očuvanje onoga što imamo, a to je jako puno prostora koji mi možemo iskoristiti”, zaključio je Ivanić.

Related Posts