BiH

Islamski pedagoški fakultet zvanično postao punopravan član Univerziteta u Zenici

Off 106
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein efendija Kavazović i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević danas su potpisali Ugovor o položaju i djelovanju Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u sastavu Univerziteta u Zenici (UNZE), koji se finansira iz kantonalnog budžeta.

Reis Kavazović ističe da ovaj ugovor za Islamsku vjersku zajednicu znači izvjesniju budućnost.

“Nadamo se da će studenti i profesori na ovom fakultetu, ali i cijeli Univerzitet, biti još više osnaženi potpisivanjem ovog ugovora. Za IZBiH ovaj je fakultet jedan od temeljnih fakulteta, jer školuje kadrove za naše vjeroučitelje u školama. IZBiH je zahvalna vladi, premijeru, ministru i rektoru na prilici da potpišemo ugovor s Vladom Zeničko-dobojskog kantona”, rekao je reis Kavazović.

Premijer Galijašević je pojasnio da je ugovor važeći, sve dok jedna od strana potpisnica ne donese drugačiju odluku.

“IZBiH, po samom Ustavu, ima ekskluzivno pravo da raskine ugovor i da ga samo najavi. Mi, kao osnivači UNZE-a, zajedno s menadžmentom i rektorom, obradovani smo da je IPF postao punopravni član i da dobija jače kompetencije u radu. Kao što smo i do sada pokazali, i dalje ćemo podržavati rad IPF-a, odnosno Univerziteta”, naglasio je Galijašević.

Rektor UNZE-a, profesor doktor Damir Kukić, rekao je da je današnjim potpisivanjem Ugovora dobijen i pravni okvir za nastavak saradnje između IPF-a i UNZE-a, jer je dosadašnji ugovor istekao ove godine.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta profesor doktor hafiz Halil efendija Mehtić ocijenio je da je ovo svečani, istorijski čin i da su u proteklih 25 godina dali značajan doprinos razvoju UNZE-a.

“Naš fakultet je od samog osnivanja Univerziteta igrao značajnu ulogu jer smo, nakon Metalurškog i Mašinskog fakulteta, treći fakultet po godini osnivanja”, rekao je Mehtić.

Related Posts