BiH, Sud i tužilaštvo

Interpol raspisao potjernicu za Ivicom Kolobarom

Off 43
Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Ivicom Kolobarom osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti i zločine nad civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da je sud izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Kolobarom i to po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u fazi istrage.

Prema Interpolovoj stranici, Kolobara posjeduje bosanskohercegovačko te hrvatsko državljanstvo.

U pravosnažnoj presudi izrečenoj Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću iz 2011. godine više puta se spominje izvjesni Ivica Kolobara. Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević proglašeni su krivim za zločine protiv čovječnosti na području Mostara. Sud Bosne i Hercegovine je optuženog Radića osudio na 21 godinu zatvora, no prilikom preuzimanja presude Županijski sud u Zagrebu je prošle godine Radiću smanjio kaznu na 12 i po godina. Sud Bosne i Hercegovine je Šunjića osudio na 16, Brekala na 20, a Vračevića na 12 godina zatvora.

Proglašeni su krivim da su u periodu od jula 1993. do marta 1994. godine, u svojstvu oficira i pripadnika Prve Bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u čijoj zoni odgovornosti se nalazilo mjesto Vojno, znajući za široko rasprostranjeni i sistematični napad na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar, naredili, počinili, podstrekavali, pomagali i podržavali napad na bošnjačke civile.

Na teret su im stavljena ubistva, zatvaranja, mučenja, seksualno nasilje, progon te druga nečovječna djela, javlja BIRN.

Related Posts