BiH

Incko u UN: Podjele i nacionalizam i dalje u prvom planu

Off 363

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) podnio je redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u našoj zemlji. Ocjena je da je, iako je do Opštih izbora ostalo još godinu dana, fokus političkih lidera već okrenut podjelama i nacionalističkim pitanjima.

Incko je predstavljajući izvještaj, rekao kako, u svjetlu unutrašnjih izazova koji su još prisutni u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica treba zadržati sve instrumente koje ima na raspolaganju, uključujući i vojne snage Evropske unije (EU), kako bi održala stabilnost zemlje.

Visoki predstavnik je, stoga, pozdravio odluku Vijeća sigurnosti UN da produži izvršni mandat vojnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da su neki pozitivni koraci primijećeni u posljednjih šest mjeseci od njegovog posljednjeg izvještaja. Radi se na ispunjavanju upitnika Evropske komisije. U septembru se Bosna i Hercegovina pridružila Sporazumu o Transportnoj zajednici sa EU, zajedno sa pet drugih zemalja regije, što će stvoriti bolje uslove za infrastrukturne projekte.

Međutim, Incko je dodao kako se slaže sa nedavnom ocjenom ministara vanjskih poslova EU da „retorika podjela, zasnovana na prošlosti, i preuranjene predizborne aktivnosti usporavaju tempo reformi i utječu na političku klimu.“

Visoki predstavnik je takođe istakao potrebu da se osigura neometano provođenje opštih izbora 2018. godine, kao i implementacija izbornih rezultata. Pozvao je stranke i nadležne institucije da rade na ostvarenju tog cilja.

Vlasti RS suprotstavljaju se autoritetu državnih instutucija

Dodao je da svjedočimo „generalnijem dugoročnom trendu, a to je da oni na vlasti sve manje poštuju vladavinu prava.“

Istovremeno, građani se suočavaju sa „korupcijom u političkom sistemu, glomaznom javnom sektoru i pružanju osnovnih usluga.“

Visoki predstavnik je posebno skrenuo pažnju na izjave i aktivnosti vlasti Republike Srpske koje se suprotstavljaju autoritetu državnih institucija, uključujući i pravosuđe.

Incko se svom izvještaju dotiče i rezolucije skupštine RS o vojnoj neutralnosti tog entiteta, ističući da je vođenje spoljne politike u isključivoj nadležnosti državnih institucija Bosne i Hercegovine prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Kao što sam izvijestio prije šest mjeseci, predsjednik RS-a i drugi članovi njegove stranke – SNSD smanjili su učestalost poziva za otcjepljenje Republike Srpske i raspad Bosne i Hercegovine nakon uvođenja sankcija protiv predsjednika RS od strane Sjedinjenih Američkih Država u januaru 2017. godine”, naveo je u novom šestomjesečnom izvještaju UN-u visoki predstavnik u BiH.

Ipak, Valentin Incko i u ovom izvještaju konstatuje da je Milorad Dodik davao brojne izjave o podsticanju nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska i sjedinjenju tog entiteta sa susjednom Srbijom.

“Slično tome, neki hrvatski političari nastavili su zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim crtama”, upozorava u izvještaju Incko.

Ističući da „Dejtonski mirovni sporazum definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se rukovodi vladavinom prava,“ rekao je da međunarodna zajednica treba da se „ponovo angažuje i intenzivira rad na jačanju vladavine prava, između ostalog i kroz snažnije antikorupcijske napore.“

Incko je Vijeću sigurnosti opisao „snažan otpor grupe odlučnih učenika i drugih građana svih nacionalnosti“ prošle godine kada su političari predložili segregaciju bošnjačkih i hrvatskih srednjoškolaca u Jajcu. „Taj primjer nas podsjeća da među građanima postoji želja za socijalnom i institucionalnom integracijom, i za primjenom evropskih standarda“, rekao je visoki predstavnik dodajući da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati građane koji „rade na unapređenju vlastite zemlje“.

 

 

 

 

Related Posts