BiH

Incko čestitao učenicima iz Jajca na osvojenoj nagradi “Max van der Stoel”

Off 31
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko prisustvovao je ceremoniji dodjeljivanja nagrade “Max van der Stoel” u Hagu, koju su osvojili srednjoškolci iz Jajca, kao priznanje za njihov inspirativni primjer aktivizma, kojim je spriječena segregacija u njihovoj školi.

Incko je čestitao srednjoškolcima na osvojenoj nagradi, koju dodjeljuje visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine, a čiji je cilj promocija integracije i socijalne kohezije.

“Ovo je svijetli primjer mladih koji treba da služe kao uzor svima u BiH i jasna ilustracija kako mladi mogu zajedno raditi na izgradnji društva i države kakvu žele”, istakao je Incko.

Kako je rekao, obaveza odraslih je da BiH učine prosperitetnom i urade sve što je potrebno da stvore bolje prilike da mladi ostanu i razvijaju se u vlastitoj.

Incko je istovremeno iskazao zahvalnost OSCE-u koji je prepoznao akcije učenika iz Jajca, ali takođe i svima koji su pomogli u njihovim aktivnostima kao što su nastavnici, roditelji i brojne ambasade, saopšteno je iz OHR-a.

Nagrada „Max van der Stoel” sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura, koju će srednjoškolci, kako su rekli, utrošiti na nove ideje učenika.

Related Posts