BiH

In Memoriam: Preminula velika bh. glumica Nada Đurevska

Off 387

U Sarajevu je sinoć u 65. godini preminula prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.

Rođena je 8. januara 1952. godine u Skoplju, ali je gotovo cijeli život provela u Sarajevu, gdje je došla kao šestogodišnja djevojčica 1958. godine.

Prvi put je zaigrala u Čehovljevu “Višnjiku”, gdje je tumačila Varju. Zapažene uloge ostvarila je u teatru, kao i na filmu.

“Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranili su neizbrisive umjetničke kreacije. Pamtimo Nadine izvedbe u predstavama “Sarah Bernhardt”, “Tartuffe Hamlet”, “Biće, biće”, “Derviš i smrt”, “Kraj igre”, “Suton”, “Roberto Zucco”, “Hanka”, “Partija remija”, “Tvrđava”, “Sakati Billy”, “Višnjik”, “Legenda o Ali-paši”, “Prvi put s ocem na izbore”, “Ženski turbo-folk bend”, igrajući na svim scenama BiH pozorišta”, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo povodom smrti Nade Đurevske.

02:41

Prilog BH Radija 1

Tokom svoje bogate karijere dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a Grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Tri sestre), Hasanaginica (Hasanaginica), Filomena (Učene žene) Nađa (Roman o Londonu).

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade, među kojima su MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, kao i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2014. godine, nakon koje se, poslije četiri decenije umjetničkog djelovanja, povukla sa scene.

 

Related Posts