BiH

IDDEEA: Potpisan ugovor o nabavci, nastavlja se redovno izdavanje pasoša

Off 54

Ugovor o nabavci pasoških knjižica danas je potpisan između Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i kompanije Mühlbauer d.o.o“ iz Banjaluke. Ovim je definitivno okončan postupak nabavke i sada je sigurno da će se kontinuitet izdavanja pasoša normalno nastaviti i nakon 21. marta, do kada je na snazi sadašnji okvirni sporazum.

U pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale su kompanije “Gemalto” iz Francuske, UAB “Garsu pasaulis” iz Litvanije i “Mühlbauer d.o.o” iz Banjaluke.

Nakon što je francuska kompanija “Gemalto” odustala od žalbe, koju je prvobitno uložila u ovom postupku, izvršena je ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za učešće i utvrđeno je da druge dvije kompanije ispunjavaju uslove za nastavak postupka.

Litvanska firma je u daljnjem toku postupka odustala od učešća jer nije mogla da ispuni tehničko – tehnološke uslove pa su pregovori provedeni sa kompanijom “Mühlbauer d.o.o” koja je i izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

Predmet ugovora je izrada i isporuka maskimalno 550.000 komada pasoških knjižica.

Trajanje ugovora je 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415 konvertibilnih maraka (KM) s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Okončanjem ovog postupka nabavke riješena je višemjesečna neizvjesnost u vwezi sa osiguravanjem pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma sa sadašnjim dobavljačem.

Prekid u izdavanju pasoša ugrozio bi osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente Bosne i Hercegovine i održavanje bezviznog režima, a materijalna šteta koju bi pretrpjeli građani i državni budžet bila bi ogromna.

Related Posts