BiH, Ekonomija

Holandski grant: Za modernizaciju puta Nevesinje-Berkovići 2,9 miliona eura

Off 74
Regionalni put Nevesinje-Berkovići (Foto: Arhiv)
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je grant s Vladom Holandije za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića u iznosu od 2,9 miliona eura, saopšteno je danas iz holandske Ambasade u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se navodi da bi ovaj regionalni put, dužine 32 kilometra, trebalo da bude završen do kraja 2021. godine.

Iz ambasade napominju da je put sagrađen krajem XIX vijeka i da je trenutno u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 kilometara na čas.

“Kao posljedica lošeg stanja puta, građani ove dvije lokalne zajednice moraju voziti obilaznim putevima, prelaziti velike razdaljine kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove”, napominje se u saopštenju.

Ovaj projekat će modernizovati regionalni put i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obe opštine koje imaju više od 15.000 stanovnika.

Grant u iznosu od 2,9 miliona evra odobrila je holandska razvojna agencija ORIO u ime ministra spoljne trgovine i razvojne saradnje Holandije.

Predstavnici holandske razvojne agencije ORIO na sastanku sa načelnikom Nevesinja, 16.02.2017.

Ministarstvo za saobraćaj i veze Republike Srpske prijavilo se za grant iz programa ORIO koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a koji u ime holandskog Ministarstva spoljnih poslova provodi Holandska agencija za privredu.

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju društvenog i privatnog sektora, a za Bosnu i Hercegovinu su odobrena tri ORIO granta u vrijednosti višoj od 13 miliona eura.

Ukupni investicioni troškovi modernizacije puta iznosiće 12,3 miliona eura, od čega će ovaj grant pokriti 27% ukupnih troškova, dok će preostala potrebna sredstva obezbijediti Javno preduzeće Putevi RS podržano garancijom Ministarstva finansija.

Related Posts