BiH

HNK: Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika

Off 169
Sindikalne organizacije zaposlenika u svim zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održale su danas jednosatni štrajk upozorenja i tako će nastaviti i naredna dva dana, javio je dopisnik BHRT-a. Iz Vlade HNK je najavljeno da će zahtjeve Sindikata zdravstva razmotriti na prvoj narednoj sjednici.

Štrajkom je Vlada HNK upozorena da je 21. decembra prošle godine istekao zakonom predviđeni rok za pregovore o kolektivnim ugovorima.

Doktori i ostalo medicinsko osoblje traže povećanje satnice i povećanje broja radnih sati u sedmici sa 37 na 40 sati, izvještava dopisnik BHRT-a.

Doktori medicine i stomatologije traže povećanje satnice s trenutnih 2 KM na 2,6 KM, te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe doktora.

Ukoliko Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona ne odgovori na njihove zahtjeve do petka, najavljeno je da se može očekivati stupanje u generalni štrajk.

Vlada HNK razmotriće zahtjeve Sindikata zdravstva na prvoj narednoj sjednici

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona razmotriće zahtjeve Sindikata zaposlenih u zdravstvu HNK na prvoj narednoj sjednici, a koji su danas održali jednosatni štrajk upozorenja, te najavili i generalni štrajk ukoliko kantonalna Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima.

Iz Vlade su rekli kako će na prvoj narednoj sjednici razmotriti zahtjeve sindikata jer je Vlada, istaknuto je, određene njihove akte, poput fiskalne procjene zahtjeva za povećanje plata i materijalnih prava, primila tek u drugoj polovini decembra.

“Budući da se radi o vrlo ozbiljnom pravnom i finansijskom izazovu potrebno je, pored Vlade HNK i resornog ministarstva, okupiti sve relevantne činioce, odnosno Skupštinu, Zavod zdravstvenog osiguranja, predstavnike osnivača i menadžment bolničkih i zdravstvenih ustanova, kako bi zajedničkim snagama pristupili rješavanju svih otvorenih pitanja”, navode u kantonalnoj Vladi.

Podsjećaju kako je na posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučeno da se u drugoj polovini januara održi rasprava u vezi s Informacijom o funkcionisanju zdravstvene zaštite u HNK s ciljem da se Skupština upozna sa stanjem u zdravstvu i sindikalnim zahtjevima.

Related Posts