BiH

Han Pijesak: Proglašeno vanredno stanje zbog snijega

Off 251
Foto: BHRT
Vanredeno stanje proglašeno je na području opštine Han Pijesak zbog elementarne nepogode nastale usljed obilnih snježnih padavina, saopšteno je iz Civilne zaštite Republike Srpske. Iz Han Pijeska se za Dnevnik 2 javila Amela Pokvić, reporterka BHRT-a.

“Na Han Pijesku postoji problem nestanka električne energije u dijelu opštine, gdje je izvorište vode, kao i nedostatka vode i neprohodinih lokalnih puteva”, ističe se u saopštenju.

Nadležne službe nastoje da uspostave nesmetanu isporuku struje i očiste puteve. Civilna zaštita Republike Srpske prati situaciju i za sada ljudski životi i materijalna dobra nisu ugroženi.

Na Han Pijesku visina snijega iznosi 101 cantimetara, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Više informacija o stanju u ostalim opštinama i kantonima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj:

Najteža situacija u opštini Pale

Stanje prirodne nesreće u općini Pale, u Federaciji BiH i dalje je na snazi zbog obilnih snježnih padavina.

Nije moguće pristupiti selima: Vražalice, Čemernica, D. Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje. Navedena sela su naseljena uglavnom starim i bolesnim licima kojima je neophodna medicinska pomoć.

Obzirom na težinu problema na terenu Štab civilne zaštite i općinski načelnik su jučer, u 15,30 sati, proglasi stanje prirodne nesreće za navedena sela.

Naređeno je da se angažuje svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija, kako bi se pomoglo svim ugroženim ljudima i materijalnim dobrima u navedenim selima.

Na području opštine Sokolac funkcioniše prevoz, elektro i vodosnabdijevanje iako snježni nanosi dostižu 1,5 metar.Mehanizacija preduzeća “Romanijaputevi” stalno na terenu i od prvih većih snježnih padavina radi zajedno sa nekoliko podizvođača.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice prvog i drugog prioriteta su prohodne, ali se radi na njihovom kontinuiranom čišćenju. Na čišćenju saobraćajnica trećeg i četvrtog prioriteta se radi sporadično. Na terenu je trenutno angažovano 56 specijalizovanih vozila i 140 radnika na ručnom čišćenju snijega.

Unsko-sanski kanton (USK)

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Unsko-Sanskog kantona su prohodni.

Novih 20 centimetara snijega palo je na području оpštine Kladanj, gdje je zbog snježnih padavina proglašeno stanje prirodne nesreće. Iz Civilne zaštite ove Opštine rekli su da su otklonjeni svi kvarovi, te da nema prekida u napajanju strujom. Takođe, vodovodna mreža je u funkciji i nema životno ugroženih građana.

Putni pravci u Srednjobosanskom kantonu su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Zeničko-dobojski kanton

Na području ZDK saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao u toku noći ne pravi veće probleme u odvijanju saobraćaja na području Kantona, osim općina Vareš i Olovo.

Opštine Olovo i Vareš: Novi snijeg koji je pao u toku noći (do 30 cm), stvorio je nove probleme u odvijanju saobraćaja do većine naselja u višim predjelima, gdje se saobraćaj teško ili nikako ne odvija.

Zimske službe su na terenu i čiste snjeg. Visina snijega oko 70 cm. U toku dana na području općine Olovo će se raditi na uspostavljanju komunikacije prema mjestima Žeravice, Klis i Krajšići, gdje trenutno živi 15 stanovnika.

Bosanskopodrinjski kanton (BPK)

Nove sniježne padavine na području BPK-a Goražde uzrokovale su povečanje sniježnih nanosa, tako da se visina snijega na području BPK -a Goražde u nižim predjelima kreće oko 20 cm, dok u visinskim predjelima iznosi do 90 cm.

Magistralni i regionalni putni pravci na području BPK-a Goražde su prohodni, dok se lokalni putevi čiste po prioritetima.

Kanton 10 – Livno

Svi putni pravci u Kantonu 10 su prohodni. Ugaženog snijega i leda ima i na putevima: Kupres-Šuica, Livno-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Srebrenica

Visina snježnog pokrivača na području Srebrenice je oko 1 metar, a u planinskim predjelima i više.

Nema ugroženog stanovništva i nastavlja se čišćenje puteva, uprkos višednevnim snježnim padavinama i teško prohodnim lokalnim putevima.

Upućen je apel stanovništvu za strpljenje i preporuka da se pojedinačno ne udaljavaju od svojih kuća.

Related Posts