BiH

Hadžiabdić: Izmijeniti Izborni zakon, u suprotnom imamo ozbiljan problem

Off 122
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da je, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, fokus i dalje na Parlamentarnoj skupštini BiH kao instituciji koja donosi zakone, ali da će biti ozbiljan problem ukoliko ne bude provedena odluka Ustavnog suda BiH.

Ističući da su pogrešne pretpostavke da bi međunarodna zajednica trebalo da uradi nešto u vezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Hadžiabdić je rekla da Centralna izborna komisija čeka da Parlamentarna skupština BiH, kao zakonodavac, provede odluku Ustavnog suda BiH jer je to njen posao.

“Nekoliko je prijedloga u parlamentarnoj proceduri”, podsjetila je Hadžiabdić u izjavi novinarima u Sarajevu.

Ona je naglasila da CIK nije zakonodavac, ali da postoji odredba koja Komisiji daje određena ovlaštenja.

“Sve dok ima vremena, naš fokus će biti na parlamentu”, dodala je Irena Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, nakon što završi donošenje podzakonskih akata prije službenog objavljivanja izbora, CIK BiH će se posvetiti odredbi koja ovoj instituciji omogućava da djeluje.

Ona je dodala da to neće biti implementacija odluke Ustavnog suda BiH, nego postupanje po članu koji kaže da CIK određuje broj delegata poslije svakog popisa.

“To do sada nikada nije rađeno jer smo popis imali 2013. godine, a njegove rezultate tek 2016. i to bi mogli raditi prvi put”, objasnila je predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

Izrazivši nadu da će zakonodavac popuniti nepostojeće odredbe, Hadžiabdić je rekla da CIK ima mogućnost da raspravlja o implementaciji ovog člana, ali da ne može prejudicirati hoće li i kakvu odluku donijeti.

“Ako zakonodavac ne usvoji nikakva rješenja i ako se desi da CIK donese određene odredbe o broju delegata u skladu sa postojećim zakonima i te odluke budu potvrđene na sudu, onda možda sve da bude u redu, ali ako stanje ostane kao sada, onda imamo ozbiljan problem”, zaključila je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Podsjećamo, rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH je početak maja kada će CIK službeno raspisati Opšte izbore.

Related Posts