BiH

Goražde: Ratni veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske obilaze mjesta ratnog stradanja

Off 295
Goražde
Danas će biti organizirana zajednička posjeta ratnih veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske mjestima stradanja civila i vojnika tokom rata 1992-1995 na području Bosansko-podrinskog kantona (BPK) Goražde.

Posjetu organizira Mirovna organizacija “Centar za nenasilnu akciju”, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, u partnerstvu sa veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje će biti posjećeno, saopćeno je iz Centra.

Ovom idejom želi se pokazati da su bivši borci društvena grupa koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži.

Želi se ovim radom jačati slika bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.

Danas će biti posjećeno centralno spomen-obilježje braniocima Goražda, spomenik ubijenoj djeci u Goraždu, ratna bolnica, mjesto borbi na lokalitetu Rorovi, te spomenici stradalim Bošnjacima i Srbima u mjestu Jabuka u općini Foča-Ustikolina.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže