BiH

Getinger: Nema zagađenja nakon havarije u Rafineriji

Off 27
Direktor društva “Optima grupa” Andrej Getinger tvrdi da nema nikakvih ekoloških posljedica, kada je u pitanju zagađenje vazduha i vode, nakon eksplozije i požara u Rafineriji nafte u Brodu.

Tvrdi da to potvrđuju i izvršena mjerenja.

“Pojavile su se insinuacije vezano za pojavu nenakve naftne mrlje u rijeci Savi, koja navodno potiče iz Rafinerije. To nije stvarno stanje stvari, zato što je mjesto na kojem se desila havarija udaljeno od rijeke, a postrojenja za čišćenje industrijskih voda u Rafineriji su radila i u vrijeme havarije. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda”, rekao je Getinger u Banjoj Luci.

Rafinerija nafte, kako je naveo, od jutros radi uobičajeno te da je u potpunosti je uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata, čime se ispunjavaju sve ugovorne obaveze.

Na mjestu havarije su nadležni organi, koji utvrđuju njene uzroke.

“Kad se završi istraga, izvršit ćemo ispitivanje opreme”, rekao je Getinger i precizirao da će, nakon istrage, biti procijenjena težina štete i uspostavljena funkcija oštećenih dijelova pogona.

Najavio je da će Rafinerija pružiti pomoć porodici radnika, koji je poginuo u nesreći u tom preduzeću, 9. oktobra u večernjim satima.

Zahvalio je radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno s vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.

Getinger je takođe zahvalio i drugima koji su pružili pomoć, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u Rafineriji nafte.

Osnivač „Optima grupe“ je ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerija nafte Brod.

Related Posts