BiH

Film “Pasji život – sarajevske lutalice” prikazan u Evropskom parlamentu

Off 779
Dokumentarni film “Pasji život – sarajevske lutalice”, priča o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalaze psi bez doma u Bosni i Hercegovini i o borbi jedne žene koja je svoj život podredila njihovom spašavanju, premijerno je prikazan u Evropskom parlamentu u Bruxellesu na inicijativu hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca.

Ovaj tridesetominutni film govori o teškom stanju u kojem se nalazi veliki broj pasa lutalica na sarajevskim ulicama, te o neadekvatnim azilima u kojima su životinje na rubu gladi, bolesne i napuštene.

Nagrađivani britanski glumac Peter Egan, veterinar Roger Barlow i rediteljica filma Maria Slough uputili su se u septembru prošle godine u prijestolnicu Bosne i Hercegovine, gdje su posjetili azil Prača i ostali šokirani groznim uslovima u kojima su psi tamo zatvoreni.

“Ono što me poprilično rastužilo tokom moje posjete Sarajevu je bilo vidjeti kako su naši prijatelji općenito loše tretirani. Naša posjeta azilu Prača me uništila. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige je bilo zastrašujuće”, rekao je Egan na panelu nakon premijernog prikazivanja.

Troje Britanaca se u filmu susreću i s Milenom Malešević, neumornom volonterkom koja je svojom neprekidnom borbom u posljednjih deset godina iz takvih skloništa i s ulica uspjela spasiti preko hiljadu pasa. Zahvaljujući njenom trudu, psi su potom napokon pronašli dom u Bosni i Hercegovini i u drugim državama.

Malešević je svoj trosobni stan u Sarajevu pretvorila u kliniku za napuštene pse, a u filmu ističe želju da “sve životinje ovog svijeta budu spašene od patnje”.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Škrlec organizovao je prikazivanje ovog filma u saradnji s Međugrupom za dobrobit i zaštitu životinja te institucije i Eurogrupom za životinje, grupom koja lobira za poboljšanje statusa životinja unutar Evropske unije.

“Potaknut brojnim apelima građana i volontera odlučio sam reagovati na nezaobilazan problem kršenja prava životinja, u konkretnom slučaju pasa u Bosni i Hercegovini, o čemu sam kao član Međugrupe za dobrobit i zaštitu životinja u aprilu prošle godine govorio na konferenciji o zaštiti životinja u Bruxellesu”, rekao je Škrlec.

Predsjednica Eurogrupe za životinje Reineke Hameleers na panelu je istaknula kako ovakva situacija nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini.

“Ovo se događa i u drugim državama i zato je ovaj događaj važan, jer zajedno s vama želimo nastaviti dijalog o pronalasku rješenja”, poručila je Hameleers uz ocjenu da Evropska unija može učiniti mnogo više po ovom pitanju.

Hameleers smatra da je promocija odgovornog vlasničkog odnosa prema psima ključ za značajno smanjivanje broja uličnih pasa i mačaka, te širenja bolesti.

“Uzgajivači, prodavači i kupci moraju biti svjesni svojih odgovornosti, obavezne identifikacije i registracije na nivou Evropske unije, kako bi osigurali pravilnu primjenu zakonodavstva”, rekla je Hameleers.

Ona je najavila kako će od europarlamentaraca tražiti da stvore pritisak na Evropsku komisiju kako bi donijela mjere koje će riješiti probleme pasa lutalica.

Priča o sarajevskim psima, kako su naveli autori filma, samo su prvi dio trilogije, a ostala dva nastavka bit će snimana u Rumuniji i Hrvatskoj.

Related Posts