BiH

Federalna inspekcija najavila nadzor u “GIKIL-u”

Off 43
Foto: Vlada Tuzlanskog kantona
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da će rad tuzlanskog “GIKIL-a” biti obustavljen, ako do 15. novembra ne pribave ekološku dozvolu. On je najavio da će federalni inspektori naredne sedmice posjetiti tu firmu, zbog ekoloških problema sa kojima se suočava.

“Inspekcija će sprovesti ranije doneseno rješenje, odnosno obustaviti rad ‘GIKIL-a’, ukoliko ne pribave ekološku dozvolu do 15. novembra, kao što je utvrđeno ranijim rješenjem”, rekao je Ajdinović u razgovoru sa premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, naveo je Ajdinović, očekuje da “GIKIL” po donesenom rješenju sam obustavi rad ili će to učiniti inspekcija.

Suljkanović je rekao da Vlada Tuzlanskog kantona ne želi da “GIKIL” stane sa radom, ali da svoje poslovanje mora vratiti u zakonske okvire.

On je izrazio nadu da će “GIKIL” do sredine naredne sedmice ispuniti ono što se od njega očekuje.

“Kao što smo to više puta i direktno govorili Upravi ‘GIKIL-a’, oni moraju učestalo i na redovnoj, ako treba i dnevnoj bazi, insistirati na komunikaciji sa Federalnom upravom za inspekcijske polove i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, kako bi im jasno i nedvosmisleno prezentirali aktivnosti koje provode, a koje su jasni zahtjevi za dobijanje okolinske dozvole”, rekao je Suljkanović.

Dva radnika “GIKIL-a” danas su lakše povrijeđena, kada je tokom izvođenja radova na spoju rezervoara došlo do manjeg oslobađanja pritiska.

Radnici su iz vlastite predostrožnosti skočili sa skele, te su tom prilikom zadobili lakše povrede, saopćeno je iz ‘GIKIL-a’.

Po bezbjednosnoj proceduri, radnike je odmah pregledalo medicinsko osoblje kompanije, nakon čega su prevezeni u Hitnu pomoć Doma zdravlja u Lukavcu.

Nakon pregleda, oba radnika su vraćena na posao.

Prilikom oslobađanja pritiska u rezervoaru nije došlo do akcidenta, a o ovom događaju su obaviještene sve nadležne institucije.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže