BiH, Ekonomija

ESS RS: Bez prihvatanja Prijedloga akcionog plana zapošljavanja za 2018.

Off 179
Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske (ESS RS) nije prihvatio Prijedlog akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu, dok je Izvještaj o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za prošlu godinu vraćen predlagaču na doradu, rekla je predsjednica ESS-a Ranka Mišić.

U pauzi današnje sjednice savjeta u Banjaluci, Mišić je podsjetila da je Prijedlog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu razmatran na prošloj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS i da su socijalni partneri zatražili njegovu doradu.

Ona je navela da je Savez sindikata Republike Srpske zahtijevao da pet miliona KM, koje bi Zavod za zapošljavanje trebalo da da za refundiranje doprinosa poslodavcima na kraju 2018. godine, bude “namaknuto” iz entitetskog budžeta ili iz Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

“Nije uvažen zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske i Prijedlog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu nije usvojen”, rekla je Mišić u izjavi novinarima.

Govoreći o Izvještaju o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za prošlu godinu, Mišić je rekla da je ovaj Izvještaj vraćen predlagaču na doradu, kako bi dostavili dodatne podatke.

Ona je napomenula da su poslovnoj zajednici potrebni podsticaji za zapošljavanje u realnom sektoru, kako bi se stvorila produktivna i sigurna radna mjesta i kako bi ljudi za čije zapošljavanje su odobrena sredstva ostali da rade i nakon isteka tog projekta.

“Zavod za zapošljavanje Republike Srpske mora da doživi svoju reformu i prilagodi se stvarnom životu, ako je potrebno i donošenjem novog zakona”, iupozorila je predsjednica ESS-a i, ujedno, predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je apelovala da poslovna zajednica i Vlada RS nešto konkretno učine da se povećaju plate radnicima u realnom sektoru, jer, kako je rekla, Republika Srpska ostaje bez radne snage.

“Pozivamo ih da zajedno sa nama sjednu za sto da konačno uredimo Opšti kolektivni ugovor i prava radnika, kako bi se pokazalo da poslodavci i Vlada brinu o radnicima i njihovom ostanku na ovim prostorima”, zaključila je Mišić.

I poslodavci nezadovoljni Izještajem o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za 2017. godinu

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić rekao je novinarima da je Izvještaj o realizaciji akcionog plana zapošljavanja za prošlu godinu vraćen na doradu jer žele da dobiju egzaktne podatke o zaposlenim osobama, zato što u prošloj godini nije dovoljno sredstava plasirano u realni sektor.

“Poslovnoj zajednici trenutno nedostaju kadrovi za mnogo radnih mjesta, profila od srednje do visoke stručne spreme, ali nema puno zainteresovanih za rad u realnom sektoru”, istakao je Mijić.

Related Posts