BiH

DNPSBiH: Usvojen set zakona o akcizama!

Off 192
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su u oba čitanja set zakona koji se odnosi na akcize.  Prethodno su u drugom čitanju usvojene i izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojima se ukida privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce.

Radi se o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Set zakona o akcizama će, da bi stupio na snagu, morati podržati i poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje će, na prijedlog predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda Halida Genjca, biti upućen sa zahtjevom da bude razmatran po hitnom postupku.

U raspravi je učestvovao samo delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž (HDZ 1990) koji je rekao kako očekuje da će usvajanjem ovih zakona biti ostvarene pretpostavke da se obezbijedi monitoring za trošenje sredstava koja će biti pribavljena.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je 24. novembra modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definisane namjene i utroška sredstava.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Inače, do posljednjeg trenutka nije bilo poznato da li će set zakona o akcizama biti uvršten u dnevni red današnje sjednice, ali su, zahvljujući pozitivnom mišljenju Komisije za finansije i budžet i Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, sve prepreke otklonjene.

 

Related Posts