BiH, Vijesti

Denis Zvizdić: Nema zakulisnih dogovora za odustajanje od NATO-a

Off 246

U medijski prostor Bosne i Hercegovine pokušava se ubaciti spin i zasjeniti prava istina o NATO integracijama Bosne i Hercegovine u ovoj fazi, ocjenjuje u intervjuu „Jedan“ predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Vijeće ministara usvojilo je draft prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), i može biti javno prezentiran i ocjenjivan, ali će dokument biti jedan od ključnih elemenata u pregovorima budućih kolacija na nivou države, govori Zvizdić.

“Neko pokušava da stvori sliku da postoje neki zakulisni dogovori u kojima se odustaje od NATO integracija Bosne i Hercegovine i da je usvajanje prvog Nacionalnog plana potpuno nevažan dokument koji neće biti dio pregovora na nivou koalicija Bosne i Hercegovine. Dakle, moja poruka, uostalom to je i stav stranke kojoj pripadam, jeste da je jedan od baznih i ključnih elementala budućih koalicionih pregovora dokumentana usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za dalje integracije Bosne i Hercegovine. Oni koji o njemu puno pričaju ja bih zamolio da ga pročitaju, da se javno taj plan prezentira, da se nađe bilo koja rečenica bilo koja mjera koja može štetiti interesima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini”.

NOVALIĆU JOŠ JEDAN MANDAT?

Fadil Novalić bi mogao dobiti povjerenje SDA za još jedan mandat premijera Federacije. Zvizdić vjeruje da bi Novalić bio još efikasniji u novom mandatu.

“Prema trenutnoj situaciji, iako o tome nismo pričali unutar organa SDA, raspoloženje unutar rukovodstva je takvo da bi Novalić mogao dobito povjerenje da obnovi mandat. Mislim da je Novalić energično i vrijedno radio svoj posao. Naravno, svako ko radi, taj griješi. Mjesto premijera Federacije je jedno od najzahtjevnijih i najtežih, ne samo u Bosni i Hercegovini nego na cijelom zapadnom Balkanu. Možete dobre ideje i vizije, ali ih ne možete realizirati jer su one političke prirode”.

PORUKE RAVNOGORACA BEZ OSUDE

Postrojavanje četničkog Ravnogorskog pokreta proteklog vikenda u u Višegradu, Zvizdić vidi kao besprizoran i anticivilizacijski skup.

“Mi se nismo, Evropa i cijeli svijet, 1970. godine okupljali ispred Varšavskog geta kako bismo prisustvovali okupljanju pripadnika fašizma, koji su u tom getu maltretirali, mučili i ubijali Jevreje. Prisustvovali smo gestu Vilija Branta, koji je ostao zapamćen u analima čovječanstva, gestu katarze, oprosta, izvinjenja. Umjesto da mi svjedočimo takvom gestu u Višegradu, tamo gdje je ubijeno preko tri hiljade Bošnjaka civila, tamo gdje su ljudi živi spaljivani, tamo gdje su urađeni ratni zločini, monstruozna ubistva i silovanja, mi svjedočimo pjesmama da će opet Drina, kao najveća grobnica Bošnjaka, kao najveća grobnica u Evropi, ponovo teći krvava, i onda su predstavnici političkih partija koji pretenduju da nas vode ka Evropskoj uniji, protiv osude takvih poruka i takve ikonografije. To je razočaravajuća poruka”.

U intervjuu “Jedan” saznajte i hoće li se Denis Zvizdić kandidirati za predsjednika Stranke demokratske akcije na kongresu stranke u septembru ove godine.

Intervju “Jedan” je na programu BHT1 večeras od 21.00 sat.

Related Posts