BiH, Region

Del Vechio pozvan u Zagreb zbog odlaska u Banjaluku

Off 127
Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije. Pogledajte i reakcije iz Hrvatske.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo.”


Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, na jučerašnjoj proslavi u Banjluci, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.


Hrvatski mediji prenose kako su banjalučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BIH, pa i ne čudi činjenica da su brojni hrvatski ministri osuđujuće reagirali na odlazak Čovića i del Vechija na prijem.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Del Vechija u Banja Luku na prijem te je na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas povukla veleposlanika u Zagreb na konzultacije.

Ministar branitelja Tomo Medved osudio je ovaj slučaj, a o mogućim sankcijama kaže :

” O tome će odlučiti ministarstvo vanjskih poslova. U svakom slučaju , neprimjeren postupak, posebno zbog uvažavanja činjenice da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”.

I ministar uprave Lovro Kušćević smatra ovaj postupak neprihvatljivim.

” Taj veleposlanik je napravio nešto na svoju ruku i to je krajnje neprihvatljivo. Pozvan je na razgovor u Zagreb i njemu će slijediti sankcije kakve će slijediti. Što se tiče gospodina Čovića, on je predsjednik stranke, ta stranka ima svoju autonomnost u odlučivanju i ni na koji način Vlada RH ni HDZ ne utječu na njegovu politiku”.

Ministar obrane Damir Krstičević kratko i jasno je rekao da je to sramota.

” Ja to nikad ne bih napravio i to je za mene sramota”.

Dok ministri Medved i Tolušić nisu željeli komentirati samoga Čovića jer on kao predstavnik hrvatskoga naroda u BIH donosi svoje odluke.

Related Posts