BiH

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja

Off 270
Pod sloganom “Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja”, Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji s Projektom mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, obilježilo je danas Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez podsjetio je na konferenciji za medije da je zdravstveni sistem uspostavio mrežu centara za mentalno zdravlje koji, između ostalog, kroz savjetovanje, terapije ili druge vidove podrške mogu pružiti podršku djeci, adolescentima i njihovim porodicama s ciljem bolje prilagodbe modernim vremenima i izazovima koje sa sobom nosi okruženje.

“Mladi danas žive u drugom svijetu u odnosu na njihove roditelje. Tranzicija i promjene nisu dale dovoljno vremena za prilagodbu na novo okruženje tako da mnoge stvari koje bi im trebale biti pomoć i podrška u svakodnevnom životu mogu predstavljati faktor rizika za mentalno zdravlje”, rekao je Čerkez. To se, smatra on, možda najbolje ogleda u razvoju digitalne tehnologije i upotrebe interneta pa, osim što predstavljaju podršku u radu, tehnologije mogu biti i izvor stresa, ponekad i ovisnost.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske Barbara Datwyler Scheuer istakla je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima koji su postignuti na Projektu mentalnog zdravlja.

“Uvjerena sam da je investicija u mentalno zdravlje stanovništva posebno mladih ljudi, investicija u razvoj države. Upravo iz tog razloga, Švicarska već osam godina podržava unapređenje usluga zaštite mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini”, rekla je Datwyler Scheuer.

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić kaže da će se Projekt mentalnog zdravlja u narednom periodu fokusirati na mentalno zdravlje mladih, kroz nekoliko projektnih aktivnosti namijenjenih toj populacionoj grupi.

Ističe da aktivnosti uključuju dodatnu edukaciju osoblja iz centara za mentalno zdravlje iz oblasti dječije i adolescentne psihijatrije, postdiplomske studije iz oblasti dječije i adolescentne psihoterapije te provođenje preventivnih programa namijenjenih mladima.

U okviru programa obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, prikazan je film o mentalnom zdravlju mladih “F41 i ja”, u režiji Studentskog kluba IPI Akademija Tuzla.

Događaj je počeo simboličnom šetnjom, a Ilidžom su jutros šetali mladi ljudi, predstavnici zdravstvenog sektora, udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja te javnog i nevladinog sektora. Večeras će biti izvedena predstava “lza zatvorenih vrata”, u izvedbi Dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo. Fokusira se na aktualne probleme današnjice, posebno među adolescentima (anoreksija, bulimija, anksioznost, depresija).

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovina svih mentalnih bolesti počinje u tinejdžerskoj dobi, ali većina slučajeva ne bude na vrijeme otkrivena i tretirana.

Posljedice neotkrivenih i netretiranih adolescentnih mentalnih zdravstvenih problema protežu se u zrelost, što ugrožava fizičko i mentalno zdravlje, ograničava mogućnosti da vode ispunjen život.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže