BiH

Cvijanović i Dodik o smjeni ambasadora i zastavi RS-a

Off 187
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Oni su nakon sastanka najavili smjenu srpskih kadrova u diplomatskim misijama BiH.

Dodik je naveo da će na dnevnom redu prve radne sjednice Predsjedništva BiH biti 50 tačaka, a jedna od njih je smjena srpskih ambasadora iz ambasada BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Smjene se odnose na kadrove u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Švicarskoj, Kanadi, Grčkoj, Rumuniji, Češkoj, Egiptu, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, te misijama OSCE-a, UN-a i u nekoliko generalnih konzulata, kao i novo imenovanje za Makedoniju.

 

“Naša nova dimenzija u spoljnopolitičkom djelovanju je da se izraze interesi RS-a, što nije bio slučaj do sada. Po Ustavu RS-a predviđeno je da predsjednik RS-a bira i predlaže ambasadore članu Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Uvjerena sam da ćemo izabrati ljude koji će znati uvažavati i zastupati interese RS-a”, izjavila je Cvijanović nakon sastanka.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik izjavio je da je za 12. decembar zakazao sjednicu Predsjedništva, koja, kako je naveo, može biti održana u zgradi u Sarajevu ukoliko bude postignut dogovor o isticanju zastave Republike Srpske, u suprotnom će predložiti da bude održana video-linkom.

“Ja sam izabran u RS-u i tamo sam delegiran da na nivou BiH zastupam njene interese. Iz mog poimanja i poštovanja Ustava BiH proizilazi i moja politička, zakonska i ustavna obaveza da osnov za kreiranje stavova tražim u institucijama RS-a. I ja sam za poštovanje zakona, ali ne za poštovanje nametnutih zakona koji nisu u skladu sa odredbama Ustava BiH. Ponavljam, ako  u zgradi ne bude zastave RS-a, neće biti ni sjednica Predsjedništva. Nemam problem sa tim”, poručio je Dodik.

On je ponovio stav da neće prihvatiti prijedloge o članstvu BiH u NATO, među kojima je i Godišnji nacionalni program za primjenu Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH.

“Ovo je autentični stav Republike Srpske i nije motivisan nikakvom koordinacijom ni sa kim. Takav stav je svih, pa i prošlih struktura vlasti u RS-u”, naglasio je Dodik te dodao da će uvažiti sve prijedloge iz RS-a i delegirati ih na nivou BiH.

Related Posts