BiH

Crnadak u Nikoziji: Novi izazovi i prijetnje trebaju adekvatan odgovor međunarodne zajednice

Off 15

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na dodnevnom zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope u Nikoziji, kojim trenutno predsjedava Republika Kipar, saopćilo je MVP BiH.

Ministar Crnadak je u obraćanju kazao da novi izazovi i prijetnje, prije svega međunarodni terorizam, promet narkotika, organizovani kriminal, regionalni konflikti, demografski problemi, globalno siromaštvo kao i nelegalna migracija, nose globalni karakter i trebaju adekvatan odgovor od strane cijele međunarodne zajednice, kao i solidarnost u naporima za njihovo prevazilaženje.

U tom kontekstu, ministar Crnadak je podvukao značaj snažne saradnje u jugoistočnoj Evropi, posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer se jačanjem saradnje između država u oblasti ekonomije, sigurnosti, kao i u drugim oblastima, najbolje doprinosi ostvarenju pomenutih ciljeva.

Na kraju izlaganja ministar Crnadak je naglasio da male zemlje, poput BiH, ne mogu igrati ključnu ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i bezbjednosti, putem izgradnje stabilnog okruženja i konstruktivne uloge u regionalnim strukturama.

Tokom razgovora sa predstavnicima Vijeća Evrope, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak se zahvalio za učešće delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u posmatračkoj misiji lokalnih izbora u BiH, održanih 2. oktobra 2016. godine, što još jedan pokazatelj kontinuirane zainteresovanosti Vijeća Evrope za situaciju u BiH, podršku i pružanje pomoći tokom proteklih godina.

Ministar Crnadak se 19. maja 2017. godine u Nikoziji sastao sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Ministar se na marginama 127. zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope susreo i sa komesarom za ljudska prava Vijeća Evrope Nilsom Muižnieksom.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže