BiH

Crnadak: Nastavak evropskih integracija – jedini put do stabilne budućnosti

Off 18
Stabilna i prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana i Evropske unije je jedino moguća kroz nastavak evropskih integracija, izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, tokom svog obraćanja na 22. Evropskom forumu “Evropska unija kao vodeći akter bezbjednosti i odbrane”, održanom u Beču.

Prema njegovim riječima, za rješavanje problema u regionu potrebno je više iskrenosti i otvorenosti.

Kako je rekao, posljednja odluka vlasti Kosova je neprihvatljiva i direktno opstruiše nastavak jačanja saradnje i ekonomskog razvoja u regionu.

Dodao je da je posebno važno u narednom periodu beskompromisno raditi na uvođenju evropskih standarda i demokratskih vrijednosti, te da odgovornost leži na obje strane, i na EU i na Zapadnom Balkanu.

“Jako je važno da vrata Evropske unije i u narednom periodu ostanu otvorena”, rekao je Crnadak.

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je rekao da BiH čeka neizvjestan period formiranja vlasti, ali da naša zemlja mora nastaviti sa napretkom na evropskom putu.

Kako je istakao, BiH mora nastaviti sa reformama, procesom pomirenja, te jačanjem institucija, što će u konačnici dovesti do ukidanja OHR-a i drugih vidova međunarodnog prisustva, te do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Učesnici Foruma, koji je održan na Diplomatskoj akademiji u Beču, razgovarali su o prioritetima bezbjednosti i odbrambene politike tokom austrijskog predsjedavanja, a tema Foruma bila je i evropska uloga u 21. vijeku, saopštili su iz MVP BiH.

Related Posts