BiH

Cristian Dan Preda: Brisel predugo čeka da BiH odgovori na pitanja EK

Off 191
Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda
Evropska unija čeka odgovor Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske unije, jer od toga zavisi kandidatski status BiH, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, Dan Preda je istakao da se predugo čeka na odgovor BiH.

Dan Preda je ukazao da još nije formiran parlamentarni odbor EU i BiH koji bi trebalo da obezbijedi zajednički rad na evropskom putu BiH.

“U protekle tri godine nismo uspjeli da ubijedimo naše prijatelje iz BiH da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su predstavnici BiH da u ovo tijelo uvedu pravila koja važe u radu parlamenta BiH”, istakao je Dan Preda.

On je apelovao da parlamentarci iz BiH sarađuju sa svojim kolegama u Evropskom parlamentu.

Džaferović i Komšić su istakli da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije.

“Očekujem da u narednim danima Savjet ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja, imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih nivoa”, rekao je Džaferović.

Na sastanku je bilo riječi i o slučaju “Dragičević”, a Dan Preda je pozvao domaće vlasti da što prije riješe taj slučaj.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH sutra će prisustvovati okruglom stolu sa članovima Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Related Posts