BiH, Region

Čović u Zagrebu: Govoriti o građanskoj državi znači zagovarati islamsku državu

Off 86
00:26
U BiH reći građanska država to znači unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u Zagrebu.

Nakon predavanja studentima Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, gdje je govorio o političkom uređenju u BiH s naglaskom na položaj Hrvata, Dragan Čović je govorio o situaciji u BiH.

 

“Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu. Što je to neko pretvorio u kalifat ili dao neku drugačiju konotaciju čitavom tom mom izričaju? I na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa gospodinom Erdoganom. Znači, nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa”, rekao je Čović .

Odgovor je to na  na optužbe člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda  Bakira Izetbegovića da on u Briselu podmeće priču da Bošnjaci od BiH grade islamsku državu, prenio je HRT.

“Neko je u Briselu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo – da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH”, rekao je ranije Izetbegović u emisiji HRT-a “Nedjeljom u dva”..

Čović je naglasio kako  pitanja treba rješavati u BiH:

” BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati”, kazao je Čović.

 

 

Related Posts