BiH, Izbori 2018

CIK: Polovina od 500 000 nevažećih su prazni glasački listići

Off 128
“CIK BiH nema podatke o tome da je neko vreće sa listićima nosio kući.Više od pola nevažećih su prazni listići.To je uobičajeno u BiH, kazao je predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić na pres konferenciji u Sarajevu, javlja reporterka BHRT.

CIK privodi kraju aktivnosti u vezi s provođenjem  postupaka i sankcionisanja zbog kršenja  izborne šutnje i nepravilnosti tokom  kampanje.

Jutros je sedam kamiona krenulo iz Sarajeva,kako bi iz svih opštinan u BiH pokupili 30 000 vreća sa izbornim materijalom, koji će biti smješten na 1100 paleta u   Skladištu  CIK-a u Lukavici. Oni će biti spremni za eventualno ponovno brojanje ili utvrđivanjhe izbornih nepravilnosti”, rekao jer Branko Petrić.

Petrić je pojasnio kakao je počelo brojanje 3.700 nepotvrđenih glasačkih listića, te se u rezultate i ti glasovi ubrajaju.. Također, 1021 osoba prijjavila je da ih je neko u njihovo ime prijavio za glasanje putem pošte, te će i njihovi glasovi,ako se to utvrdi, biti prebrojani.

Potom se broje glasački listići koje su članovi mobilnih timova, njih 340, dostavili. Nakon toga, brojat će se glasovi pristigli putem pošte, koji se primaju još do sutra. 

“Do sada se vratilo 62.000 paketa od čega je oko šest hiljada neuručene pošte, a 57.000  onih na kojima su glasači glasali. Ne očekujemo da će stići još mnogo”, rekao je Petrić.

Petrić je pojasnio kako se obično jedna četvrtina tih koverti vrati.

Patrić je također rekao kako su gradske i opštinske izborne komisije  na vrijeme objedinile i dostavile materijale biračkih odbora:

“Preko 96 posto biračkih odbora je to uradilo korektno i to su rezultati koje smo odmah objavili”, rekao je Petrić.

Govoreći o Biračkom spisku i pojavljivanju imena umrlih osoba, Petrić je rekao kako je CIK zaključio spisak prije 45 dana,a da su na sam dan izbora odgovarajuće službe (MUP…) izbrisali 4 500 umrlih lica. CIK će provjeriti da li je iko u ime umrlih glasao i sankcionisati, poručio je.

Upitan kako je moguće da ima pola miliona nevažećih listića, Petrić je odgovorio:

“CIK nema podatke o tome da je neko vreće sa listićima nosio kući.Više od pola nevažećih su prazni listići.To je uobičajeno u BiH, kazao je Petrić.  

Dodao je kako CIK nije primio prigovore od oko 6000 akreditiranih posmatrača.

“Nismo zabilježili nijedan slučaj da je neko od glasača došao na glasačko mjesta,a da mu nije omogućeno da glasa”, rekao je Petrić, istakavši kako je to jedan od kvaliteta ovih izbora.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže